Kako vam ide štednja

Kako vam ide štednja?

Siromašna smo država. Mnoge poslove radimo za minimalac. Dobar broj ljudi radi dva posla ili je barem našao neki dodatni posao. Ne usuđujemo se da započnemo privatni biznis, jer iskreno, ne znamo kako da preguramo sa tolikim kreditima. Novac svakako neće početi odmah da pada sa neba.

Zato, smišljamo svašta. Štedimo. Ne možemo sebi mnogo toga da priuštimo. Roditelji nose istu garderobu godinama, kako bi barem njihova deca imala za neke osnovne potrebe. Većina nas je započela nekoliko kredita.

Krojačica nam je najbolji prijatelj. Prekraja nam, krpi, šije… Kupujemo po ogromnim rasprodajama i akcijama. Veš mašine uključujemo posle 23h  kada je struja jeftinija. Postale smo najbolje kuvarice, pravimo poslastice, ukrašavamo torte, ispekli smo mnoge zanate. Kuće i stanove krečimo sami, popravke takođe.

Rezultat toga: snalažljivi smo. Težak život nas je navikao na mnogo toga. Deca nam i nisu toliko zahtevna, jer znaju da nema. A kakvi su rezultati na duge staze? Strada nam psihičko zdravlje, borimo se sa anksioznošću i depresijom, krvni pritisak raste, štitasta žlezda je odavno proradila.

Tapkamo u mestu. Ne napredujemo u poslu. Čak i kada nam se pokvari nešto od kućnih aparata, smišljamo šta nam je više potrebno. Ako nam se pokvare dva aparata, drugi popravljamo sledećeg meseca.

Zbog neprestanog stresa i borbe sa nedovoljno para – nervozniji smo i osetljiviji. A ukoliko ne umemo da se snađemo sa svim tim problemima, prva na udaru budu naša deca. Često vičemo, nemamo vremena, premoreni smo, uspevamo da „pokrijemo“ samo osnovne potrebe i želje.

Ukoliko već ne možete da pobedite ovaj dugogodišnji problem – probajte da reorganizujete svoje prioritete. Bilo bi lepo da stalno pokušavamo nešto novo. Budemo ažurni i pratimo nove poslove. Međutim, šta ćemo sa periodom kada je zaista teško i kada ne možemo da imamo više?

Volite ono što imate. Budite kreativni i naučite svoju decu da budu vredna. Ako već ne možemo otići na more, provedite leto na selu. Upoznajte svoju decu sa životinjama i obavezama koje obavljaju seljaci.

Rešenje nije u tome da se zatvorimo u četiri zida. Organizujte česta druženja gde će svako od prijatelja doneti nešto od hrane ili pića. Ne dozvolite da Vam život stane samo zato što nemate novaca. Vaš pogleda na svet utiče na formiranje različitih stavova Vaše dece. Vodite računa da, uprkos problemima, sačuvate svoju pozitivnost i otvorenost onoliko koliko je to moguće u skladu sa situacijom.

Budite aktivni i vredni. Novac neće sam zakucati na vrata. Ali, pazite šta ćete zbog njega žrtvovati. Porodica uvek mora biti na prvom mestu. Ne dozvolite da nemate ni malo vremena za razgovore, uživanje i sreću. Nismo ni svesni koliko život može brzo proleteti. Nemojte posle žaliti ni za čim.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor