Koja je uloga tate?

Koja je uloga tate?

Svi smo otišli na bazen. Dve devojčice, suprug i ja smo se podelili. Svako je sa jednim detetom u bazenu. Igramo se svi zajedno. Gledam oko sebe. Tate sede u kafiću i piju pivo ili nešto drugo, dok su mame uredno sa oba deteta u bazenu, brišu ih, presvlače, kupaju… Šta ne valja sa ovom slikom?

Tate rade. Moraju da odmore. Svakog dana moraju imati vremena za sebe, jer oni rade. A mame? Mame ne rade? Većina mama uredno radi osam sati. A kada dođu kući, čeka ih milion obaveza. Pa čak i ako ne rade, provode cele dane samo sa decom. Ponekad ne stižu ni da se istuširaju. Čija su to deca? I zašto mama mora da radi sve?

Da li je to mentalitet Balkana ili nešto drugo? Da li su žene naviknute na ovu ulogu? Da li su se pomirile sa njom?

Uloga tate je ogromna. Sva istraživanja koja su rađena govore u prilog tome da će devojčice izabrati partnera koji je sličan njihovom tati. Zbog toga je važno da odnos tate i ćerke bude pun ljubavi, poverenja i poštovanja.

Ćerka će tražiti ono što je naučila u svojoj porodici. Zato je važno da roditelji imaju dobar odnos u kojem su dogovor i poštovanje jedan od najvažnijih stubova. Oba partnera se međusobno moraju poštovati, imati sluha za tuđe želje i potrebe i pomagati.

Ako tata kroz život ide sa puno samopoštovanja, rada i upornosti – daje odličan primer svojoj deci. Međutim, tata ne treba biti uspešan samo na polju poslu. On mora imati malo vremena i za svoju decu. Sa druge strane, mora imati poštovanja prema svojoj supruzi. Ona je možda odustala od svoje karijere, kako bi bila sa decom dok su mala. Mnogo toga je stavila u drugi plan, kako bi izvela decu na pravi put.

A to nije samo njen zadatak. To je zadatak cele porodice, oba bračna partnera. Sigurno i mama često bude umorna, pa nema mogućnost da uživa u kafiću dok se tata igra sa decom u bazenu. Obratite pažnju na to koliko je Vaša supruga umorna i neispavana. Dogovorite se na koji način joj najviše možete pomoći. Šta je ono što će joj napuniti baterije. Da li želi malo da odspava ili ode negde sama bez žurbe i pritiska.

Ogroman broj parova je navikao na tradicionalnu porodicu, gde je žena zadužena za kuću i porodicu, a muž za posao i finansije. Međutim, žene su uveliko počele da grade svoju karijeru, a kod kuće ih sve redom čeka kao i kada „ne rade“.

Zato, drage tate i muževi, uključite se malo više u porodični život. Podelite sve obaveze na pola, svi će biti zadovoljniji, a supruga neće pasti od umora u 21h. Vi ste partneri u svemu, pa tako i u onome što je možda teško.

Igrajte se sa decom što više, kako biste izgradili dobar odnos za kasnije. U suprotnom, već ste izgubili bitku.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor