Kako pomoći detetu kada se oseća loše

Kako pomoći detetu kada se oseća loše

Verovali ili ne, deca takođe mogu imati loš dan. Njihovi problemi nam deluju smešno u odnosu na naše, ali moramo razumeti da je njihovo iskustvo mnogo manje, mnoge veštine još uvek nisu razvili i zbog toga ne znaju kako da se suoče sa velikim brojem problema.

U proteklom peridu, za vreme svih zabrana i karantina, deca su mnogo patila. Nisu mogli da se druže sa svojim prijateljima u meri u kojoj su navikli, nisu išli u školu, imali su online nastavu kojoj nije bilo lako prilagoditi se. Sve u svemu, ozbiljno su poremetili svoju rutinu i roditelji su i te kako primetili promene u dečijem ponašanju.

Često se mogu posvađati i sa najboljim prijateljem, prolaziti kroz vršnjačko nasilje, nesrećno da se zaljube, roditelji im ne dozvoljavaju sve što žele… U njihovom svetu, to je velika stvar. Zato, moramo imati mnogo razumevanja i strpljenja.

Ne čekajte da Vam dete samo priđe i priča o problemu koji ga muči. Uz malo strpljenja i takta, postavljajte otvorena pitanja o onome što mislite da ih muči. Pri tom ih ne smete napadati, vikati na njih i slično, jer će se u tom slučaju samo još više zatvoriti.

Objasnite mu da ste primetili da ga nešto muči, ali da ne znate šta je u pitanju. To Vas čini zabrinutim i tužnim, a voleli biste da mu pomognete. Malo po malo, dobijaćete delove slagalice. Ne očekujte od deteta da odmah počne otvoreno pričati o problemu. To će se dešavati korak po korak.

Budite bliski sa svojim detetom. Govorite mu često da ga volite, pomazite se sa njim i grlite ga. Naravno, ovakvi izlivi nežnosti ne trebaju biti rezervisani samo za periode kada dete ima težak period. Bliskost se gradi svakog dana od samog rođenja.

Ukoliko imate starije dete, probleme ne trebate rešavati umesto njega. Tu ste da ga saslušate, pružite podršku i neko od rešenja, a dete će samo, u skladu sa svojom ličnošću odrediti šta će raditi. Morate ga postepeno pripremati za život, a učenje odgovornosti je jedna od najvažnijih stavki.

Ispričajte neki svoj problem. Objasnite mu da u životu ima teških dana, kada nam ne ide sve od ruke. Tada se trebamo potruditi, imati strpljenja i osmisliti sledeći korak. Nekad je najbolje samo sačekati da oluja prođe.

Preusmerite mu pažnju na nešto drugo. Na primer, ako je imalo loš dan u školi, predložite mu odlazak na neko novo i drugačije mesto, šetnju, izlet, druženje sa porodičnim prijateljima. Nekad je mislima potrebno dati malo vremena da se slegnu.

Najgore što možete uraditi jeste da ne obraćate pažnju na njegove probleme, praviti šale na njegov račun i ne shvatati da ozbiljno. Možda sada stvarno nije ozbiljno, ali dete će naučiti da niste tu kada ste mu stvarno potrebni. Tako nešto sigurno ne želite. Budite podrška u svakom trenutku.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor