da li je vaše dete povodljivo

Da li je vaše dete povodljivo?

Deca žele da budu prihvaćena od strane svojih vršnjaka. Zbog toga ih imitiraju i pokušavaju da privuku njihovu pažnju. Dok su mali, to znači da druga deca mogu da nagovore Vaše da se igra po njihovom, a ne po njegovom izboru. Kasnije, kada dete uđe u pubertet, ovakva nagovaranja i povodljivost mogu biti čak i opasna.

Ukoliko primetite povodljivost kod Vašeg deteta, reagujte odmah. Nemojte pustiti da poraste, sazri ili uđe u neki veliki problem zbog toga. Kako to da postignete?

Učite dete da treba imati sopstveno mišljenje. Kada ga nešto pitate, nemojte se zadovoljiti njegovim „ne znam“ ili „svejedno mi je“. Ono je možda samo lenjo da razmišlja. Sigurno mu je tako lakše. Postavite mu dodatno pitanje, zagolicajte njegovu maštu kako bi dete, ipak, dalo svoj konkretan i jasan odgovor.

Kada Vam dete nešto prepričava pažljivo ga slušajte. Dajte mu do znanja da Vam je važno šta ima da kaže. Ovo je ponekad izrazito teško, naročito sa malom decom. Polako i strpljivo ih učite da ne smeju da Vas ili bilo koga drugog prekidaju u razgovoru. Moraju sačekati svoj red.

Kakva je situacija kada se dete Vama suprotstavlja? Kada nas deca ne slušaju, voleli bismo da uradi sve ono što smo mu rekli bez ikakvog pogovora. Složiću se – lakše nam je. Da li je bolje za dete? Definitivno nije. Dete koje ima svoj stav, uvek  postavlja još 100 dodatnih pitanja. Ponekad nas čak može i izludeti. Međutim, sačuvajte svoje strpljenje, jer dete na ovaj način vežba. Negujte pitanja i potpitanja. Vodite računa da ne pređe granicu lepog ponašanja. Ružne reči, vika i nadobudan stav nisu dozvoljeni. Jasno mu to dajte do znanja.

Radite na samopouzdanju Vaše dece. Pohvalite ga kada uradi nešto lepo, vredno, kada se potrudilo, ostalo uporno do kraja, završilo ono što je započelo, iako mu je trebalo mnogo vremena.

Vodite računa o vrednostima koje promovišete deci. Danas je to izričito teško. Neki jure sa skupim igračkama, tehnikom i markiranom garderobom. Objasnite Vašem detetu da se u tom slučaju ne oseća ugroženo. Objasnite mu da su Vašoj porodici mnogo važnije neke druge stvari. I da je to sasvim u redu. Nije uvek pametno biti kao svi drugi.

Odredite im obaveze u skladu sa uzrastom. Dete će tako biti samostalnije i odgovornije. Naučiće da ništa ne pada sa neba i da se za većinu stvari treba ozbiljno potruditi. Iako je malo, može skloniti igračke na mesto, poređati svoju obuću, pomoći Vam da ubacite veš u mašinu…

Učite ih da pokažu svoju mišljenje. To ne znači da trebaju biti bezobrazni, niti grubi prema drugima. Postoji ispravan način da se otvoreno kaže svoje mišljenje, a da pri tom ne povredimo drugu osobu.

Naročito obratite pažnju kako se razgovara unutar porodice. Supružnici se moraju poštovati, ali je sasvim u redu da imaju drugačije mišljenje o nekoj temi. Ukoliko se supružnici poštuju i znaju to da iskažu na pravilan način, isto će naučiti i dete.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor