Da li je sve samopromocija

Da li je sve samopromocija?

Živimo u vremenu interneta, medija, društvenih mreža… Dok smo pre samo 20 godina pratili važne vesti i divili se određenim glumcima, predstavama, knjigama i filmu, danas znamo sve jedni o drugima. Barem mislimo da znamo.

Ogroman broj ljudi na društvenim mrežama „kači“ važne detalje svog života. I ne samo to. Objavljuje skoro svaki svoj dan. Na primer, znamo da ste danas bili u određenom restoranu. Ako objavu pogledamo malo detaljnije, saznaćemo i šta ste naručili za jelo ili piće. Znaćemo u čijem društvu ste bili. Možda „okačite“ i neku sliku sa svog posla, pa znamo da ste bili i vredni.

Ali, mi živimo u sadašnjem vremenu i ne možemo pobeći od stvarnosti. Ne živimo u pećini. Želimo tu „idealnu“ sliku u svom životu. Prijatelji ili pratioci društvenih mreža uzdišu i misle: „Blago njoj/njemu. To želim i ja.“ To je sasvim u redu.

Ukoliko nekog znate malo bolje, znate da ta savršena slika i ne izgleda baš tako. Dok Vaša komšinica „kači“ slike restorana u kojem je u najvećoj ljubavi sa svojim mužem, Vi (kao njihova komšinica) znate da su se sinoć poprilično posvađali i da su pale teške reči.

Da li će Vam se nešto od toga svideti ili ne, da li ćete nešto od toga poželeti ili ne – zavisi od Vaših životnih vrednosti. Ukoliko mislite da je lepa garderoba i fin restoran Vaš životni san – možete osetiti i zavist. Ukoliko imate i nekih drugih, viših ciljeva – nećete se mnogo obazirati na savršenu sliku na društvenim mrežama.

Samopromocija je bila aktuelna od davnina u poslovnom svetu. Sada više nije vezana samo za posao. Aktuelna je u svim poljima.  Žene se takmiče u svojoj lepoti. Mnoge su posegnule za manjim ili većim estetskim intervencijama. Veći broj ima veštačke trepavice, obrve, usne… Koriste se različiti filteri kako bi žena na slici izgledala bolje, mlađe, lepše, mršavije…

Zaboravili smo ono što je zaista važno – unutrašnja lepota. Zaboravili smo da se iskrenost nekako oseća među ljudima. Sve je manje primera međusobnog pomaganja i prijateljstva. Sve se svodi na jednu drugu reč – usluga. Po današnjoj definiciji: dođeš mi – dođem ti.

Predstavljamo se u idealnom svetlu, sakrivajući sve naše mane i bore, pa čak i ako su te bore znak osmeha, oduševljenja ili suza radosnica.

Nije više važno da li ste vi srećni, nego da li zaista izgledate srećno. Šaka glume, manipulacije, lažnog osmeha… Ceo život, čak i nas običnih i prosečnih građana postala je jedna šarena laža.

Sasvim je u redu truditi se, biti lep, otići u fin restoran. Vodite samo računa da to radite iz pravih razloga – da uživate, vidite iskrene prijatelje, odmorite se… Sve ostalo gubi svaki smisao, jer u dubini duše Vas to ne usrećuje.

Postali smo brend i reklamni proizvod, dok se u nama dešavaju najgore vremenske nepogode. Razmislite koliko Vam je važna samopromocija i u kojim poljima. Ako je zahvatila sve pore Vašeg života – na pogrešnom ste putu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor