Da li ste upali u kolotečinu?

Da li ste upali u kolotečinu?

Svakog dana iste obaveze: rano ustajanje, spremanje dece, žurba do posla… Na poslu ulazite u sedmu brzinu da biste kući iole došli na vreme. Često bude prekovremenih sati. Kada se vratite, voleli biste da uživate sa decom. Međutim, domaći zadaci, vožnja na treninge i obaveze po kući – dok se okrenete, već je vreme za spavanje…

Živite za vikend ili godišnji odmor. Pa čak i tada, stalno se preračunavate hoće li biti dovoljno novca za odlazak na more ili renoviranje nekog dela stana ili kuće. Nepredviđenih troškova ima svakog meseca. Taman ste završili jednu ratu, odmah stiže na red neka druga.

I tako iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Jedna od najčešćih rečenica jeste: „Kad nađem drugi posao, kad budem imao više para, kada deca budu velika, kad bude…“ Stalno nešto ili nekog čekamo. I dan po dan, ulazimo u kolotečinu u kojoj ipak ostajemo i ne započinjemo ništa novo.

Čak imamo i skupo posuđe koje vadimo iz kuhinje jednom godišnje. U ormanu nam stoje skupe cipele ili haljine koje nosimo samo u posebnim prilikama. Čuvamo posteljinu i peškire, ne bacamo postojeće, iako bi već trebalo da se menjaju.

Iskreno, imamo brdo takvih stvari. Čuvamo za crne dane, stiskamo se, ne živimo. Čuvamo dečije igračke, sve trpamo u neke kofere, kese, kutije… Kada ćemo početi da se provodimo?

Slažem se, za mnoge stvari potreban je novac. Ali, izleti se mogu organizovati i u obližnjem selu. Često možete otići i kod Vaše rodbine koji su na dva, tri sata vožnje od grada u kojem živite. Svratite do obližnje reke sa svojom decom. Organizujte vožnju biciklima. Naučite decu da sade voće ili povrće. Šetajte šumom. Upišite kurs crtanja i slikanja. Svratite do nekog salaša.

Kad podvučete crtu nećete potrošiti mnogo para. Taj novac bi svakako otišao na neku garderobu ili naručenu hranu kada ne stignete da skuvate. Uredite svakodnevnicu tako da uvek bude nekih iznenađenja. Uključite čitavu porodicu u planiranje.

Na primer, prošetajte do najbliže poslastičarnice. Neka Vam određeni dan u mesecu ili nedelji bude određen za salaš. Družite se što više. Podelite troškove sa prijateljima i organizujte roštiljanje u nečijem dvorištu.

Život je prekratak da bismo ga proveli u četiri zida. Nemojte se zalepiti za tv program i propuštati milion stvari jer Vam se prikazuje omiljena serija. Serije možete gledati kad god hoćete – život trebate živeti sada.

Videćete koliko će se deca obradovati novinama. Stvaraćete nove lepe uspomene. Promenićete svakodnevnicu i izaći iz kolotečine. Prijaće Vam. Ostavite spremanje i lickanje stana. Neće to niko uraditi umesto Vas. Ne opterećujte se čistoćom, mrvicama posle ručka, prašinom koje svakako ima puno već posle jednog dana. Nećete pamtiti čist stan ili kuću, već uspomene sa porodicom i prijateljima koje ste stvarali u njoj i van nje. Počnite da živite već danas.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor