ta suluda rečenica u vaspitanju: „nemoj da...

Ta suluda rečenica u vaspitanju: „nemoj da…“

Ako ste roditelj male dece, sigurno ste se prepoznali odmah u naslovu. Ako ste roditelj odrasle dece, sa osmehom se prisećate ovog perioda. Razmišljajući koliko je važno grešiti da bi se nešto naučilo, došla sam do zaključka: mi to deci ne dozvoljavamo.

Ne damo im da greše. Mislimo da su određene stvari odavno trebali da nauče. A da li smo im dozvolili da pogreše i probaju deset puta kako bi to i naučili? Ne baš. Mi krenemo sa čuvenom rečenicom: „Nemoj da…“ Tu mislimo da smo uradili sve.

Nemoj da: vičeš, skačeš, lupaš svoju sestru, kupiš stvari sa betona, stavljaš igračke u usta, jedeš toliko slatkiša, piješ toliko soka, divljaš u prodavnici, otimaš igračke, šetaš po sredini puta, trčiš po stanu kada je vreme odmora, plačeš…

Sigurna sam da bih ovaj spisak pisala do prekosutra, a onda biste i vi dodali još koju stranu. Savršeno roditeljstvo ne postoji. Savršena deca ne postoje. Uvek će isprobavati Vaše granice. Uvek ćete imati o čemu da razgovarate. I što je najgore: u većini situacija Vas ni ne slušaju. Možda Vam se čini da su Vam posvetila pažnju kada vičete na njih. Ali, shvatili ste da je to bio samo strah i blokada, jer su za pola sata počeli ponovo sve iz početka.

Ako Vam kažem da se mozak razvija sve do kraja adolescencije, bićete deprimirani. Ali, to zaista jeste tako. Do tada će Vam možda biti lakše da prestanete da razmišljate o pojmu savršenosti i prihvatite kako neće proći ni jedan dan u miru i tišini.

Ne vredi gasiti vatru kada najviše gori. Barem u slučaju dece. Razdvojite ih malo, pustite da se smire, a onda pregovarajte i rešavajte probleme. Ako na svo to ludilo počnete još i da vičete, biće samo gore. A posle ćete imati ružan osećaj krivice, pa nećete moći ni da spavate.

Mnogo toga zavisi upravo od Vašeg odnosa sa njima. Koliko ste povezani. Kako provodite to vaše vreme. Oni moraju znati da imaju oslonac i podršku. A verovali ili ne, pre ili kasnije, ponavljaće sve ono što ste radili Vi. Ako ste probleme rešavali nervozom i vikom, usvojiće i ovaj metod. Zato, malo smirivanja cele situacije ne bi bilo na odmet.

Birajte bitke. Rečenicu „nemoj da…“ zamenite svojim strpljenjem i primerom, kratkim i jasnim uputstvima i najvažnije Vašim živcima. Mali su svega nekoliko godina. Ako odlučite da ih zabiberite stalnim prekorima zbog najmanjih sitnica pokajaćete se sigurno.

Roditeljstvo je definitivno najteži posao koji ćete ikad obavljati. Zato, naučite da često morate imati strategiju i ne očekivati previše. Važno je da im postavite granice i budete dosledni oko važnih stvari. Imajte pravila, ali ne oko svake sitnice. Oni ne smeju odrasti u osobe koje se boje svake promene i rutine.

Vodite računa kako se ponašate i kakve vrednosti im propagirate. I budite tu. Za svaki slučaj. Ali, iznenadićete se koliko stvari mogu sami raditi, ako im samo dozvolite i ako se postavite na pravi način. Budite pametni.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor