šta sve znači biti odgovorna osoba

Šta sve znači biti odgovorna osoba?

Kada kažemo da je neko odgovoran, često pomislimo da ta osoba ispunjava određene obaveze, posao, zadatke, datu reč, stiže sve na vreme… Međutim, mi nismo odgovorni samo prema poslovima koje preuzimamo. Mi smo odgovorni i za svako naše ponašanje, reakciju, razmišljanja, osećanja…

Postoje osobe koje jesu vredne i marljive, ali svaki svoj izbor i grešku opravdavaju nekim spletom okolnosti, situacijom i najčešće drugim ljudima. „Nisam uspeo zato što ona nije stigla na vreme. Ponašao sam se tako, jer me je ona izazvala. Nisam uspeo da prodam auto, jer je svaki kupac bio nepravedan. Vikala sam na decu, jer su bila nemoguća. Razvela sam se, jer je muž bio detinjast i lenj.“

Život nikom od nas nije savršen. Konstantno se susrećemo sa određenim preprekama i problemima. Smrt, bolest i nesreće jesu nešto što ne možemo da kontrolišemo. Međutim, veliki deo našeg života ipak možemo.

Ako je neko drugi neodgovoran i ne stiže na vreme, onda mu ne trebamo prepuštati neke važne stvari. Ako već znamo da se tako ponaša, zbog čega se uopšte oslanjamo na njega/nju? Ako ne možemo da prodamo auto već neko vreme, da li je svaki kupac nepravedan ili smo mi možda dali cenu koja je previsoka i nije prihvatljiva u ovim okolnostima?

Ako smo vikali na decu, da li su ona stvarno uradila nešto ogromno i veliko ili smo samo mi u tom trenutku bili neispavani i umorni? Ili nas je pre toga iznervirao poslodavac, partner ili neko treći, pa smo se samo istresli na njih? Po pravilu, deca su male osobe kojima treba naša podrška, razumevanje i vaspitanje. Ako očekujemo da će predškolsko dete uvek uraditi pravu stvar ili reagovati kako treba, da li imamo prevelika očekivanja?

U stanju smo da krivimo partnera, kad god je loše. Da li smo i mi imali nekog udela u tome? Da li smo pokušali razgovor u kojem nije bilo upiranja prstom, okrivljavanja, napada bilo kakve vrste? Kada krenete da vičete i napadate, ljudi počnu da se brane, bez obzira jesu li za nešto odgovorni ili ne. Takvi razgovori se nikada ne završe rešenjem i kompromisom.

Naši izbori, namere, tumačenje određene situacije odlučuju kakve ćemo ljude i događaje privući u naš život. Ako vidite da se neko prema Vama ponaša loše i hladno, šta god da uradite – idite od te osobe. Nikada je nećete zadovoljiti, niti biti po njenim merilima. Ona će svaku Vašu reč i odluku tumačiti onako kako ona to želi. I Vi nikada nećete dobiti tapšanje po ramene od nje, bez obzira na sve.

Budite odgovorni prema sebi. Odgovorni ste za Vaše izbore i odluke. Prihvatite svoje vrline, ali i mane. Rastite i razvijajte se. Menjajte se. Prestanite da se ljutite i mrzite osobe iz Vaše prošlosti. One su sa razlogom baš tamo gde jesu. Tek kada počnete da razmišljate na taj način, popustiće Vas ljutnja, pesimizam i depresivnost.

Prihvatite jednu veliku istinu – druge ne možete promeniti, osim ako oni to sami ne žele. Sav Vaš trud će biti uzaludan, a izgubićete mnogo energije koju biste mogli da usmerite na lepše i pametnije stvari. Budite odgovorni prema sebi.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor