Da li ispunjavate data obećanja deci?

Bile smo u prodavnici. Devojčice su videle neki časopis sa igračkom koji ni malo nije bio jeftin: „Mama, vidi kako je lepo. Molim te da nam kupiš ovaj časopis. Ima i malu igračku.“ Odgovorila sam da ne možemo sada, već smo odabrali dosta namirnica i nemam više novaca. „Kupiću Vam kada budem dobila platu.“

Naravno, nismo tu stali. Usledila su brojna pitanja: „Kada ćeš dobiti platu? Za koliko je to dana? Koji će to biti dan u nedelji?“ Sve su pitale i sve su zapamtile. Kada je došao taj dan (na svu radost ukućana), odmah su krenule u glas: „Mama, obećala si nam onaj časopis.“ Obećala sam. Kupila sam. Ko mi je kriv.

U nekim momentima, deca stvarno mogu biti naporna. Uz sav naš posao, radno vreme, obaveze po kući i van nje – gubimo strpljenje. Zbog toga želimo samo malo tišine, pa obećamo deci i ono što nećemo moći da ispunimo.

Nemojte to da radite. Bez obzira koliko naporno ili neugodno bilo, nemojte im obećati ono što znate da nećete moći da ispunite. Mislite da su mala i da će zaboraviti? Možda, ukoliko imaju ispod četiri godine. Ukoliko imaju više – budite sigurni da će zapamtiti i da će izbiti treći svetski rat ukoliko ne održite reč.

Možda Vama zvuči kao neka sitnica. Možda iz principa niste hteli da kupite još jednu stvar u prodavnici jer ste kupili pet pre toga. Ali, obećanu reč morate održati.

Setite se, koliko puta ste pronašli stotine izgovora… Bili ste u gužvi, niste stigli, imali ste obaveze, iskrslo je nešto treće, stao Vam je auto, ostali ste duže na poslu… U redu, nije lako, ali Vaše dete to neće razumeti. Ono će zapamtiti onaj gorak ukus u ustima. Deca se jako razočaraju ukoliko im ne ispunite ono što ste obećali. I taj osećaj ih dugo drži.

Ovde ne pričam o tome da morate ispuniti svaki njihov hir. Ne. Trebate biti iskreni i reći: „Ne možeš dobiti kinder jaje treći dan zaredom. Danas si već dobio slatkiš. Ne možeš otići na druženje , ako nisi uradio domaći zadatak. Ne možeš ostaviti takav haos u sobi.“

Ali, ako ste im obećali da posle domaćeg ili spremanja mogu ići kod svog drugara – morate ih pustiti. To je jedan od načina na koji stičete poverenje deteta. Vi ste im nešto obećali i to ste ispunili. Isti princip će i oni preuzeti. Dakle, ono što se obeća i kaže, mora se i ispuniti. Povremeno stvarno bude nepredviđenih situacija. Tada pronađite kompromis.

Otvorena komunikacija se mora graditi sa detetom od malena. Svojim primerom mu morate pokazati šta se radi, a šta ne. Ne možete mu pričati kako se obećana reč mora ispuniti, a onda ih svaki put ispalite, jer imate neku važniju obavezu.

Dete će dugo pamtiti ovakve stvari. Obratite pažnju na Vaš odnos, bez obzira na to koliko dete ima godina. Kasnije će Vam biti zahvalni zbog toga.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor