Kada vaše reči ne znače ništa

Sigurno ste se milion puta zapitali kako to da Vaša deca ne rade ono što im kažete. Primera je mnogo. Pre nego što pomislite da su Vaša deca nevaljala i neposlušna, razmislite o sledećim primerima:

Iako ste hiljadu puta rekli da se ne jede ispred televizora, već za stolom u kuhinji ili trpezariji, Vaše dete to uporno radi. Vi ga zbog toga kažnjavate, oduzimate drage igračke i vičete. Sat vremena posle takvog događaja, Vaš suprug seda u omiljenu fotelju sa sendvičima i gleda utakmicu.

Ne smete uveče jesti slatkiše! Gazirana pića nisu zdrava! Kada završite sve obaveze, sednete i pojedete pola čokolade u sekundi i zalijete gaziranim napitkom. Budite sigurni da će i Vaša deca to raditi, čim budete okrenuli leđa.

Morate jesti više povrća! A onda i Vi sami izbegavate salate ili ih uopšte ne pravite. Deci polako morate uvoditi različite ukuse. Nemojte im stvoriti averziju i to učiniti na silu, ali ako dete 100 puta vidi kako uživate u toj šargarepi i ako je često ima u Vašem kućnom jelovniku, teško da je neće zavoleti.

Nije lepo da tako razgovaraš sa sestrom kada si ljut! Kako Vi razgovarate kada ste ljudi? Na koji način se svađate sa suprugom, decom, šefom? Da li brzo izgubite kontrolu i vičete? Ukoliko dete to često gleda, počinje identično da se ponaša u kriznim situacijama.

Dok je dete malo, imaćete više kontrole. Ono će Vas možda i poslušati. Međutim, što je starije i bolje prosuđuje, uhvatiće Vas u istoj situaciji koju mu branite. Šta onda očekujete od njega?

Dete neće raditi ono što mu roditelji kažu, već ono što roditelji rade. Ukoliko mu ne dozvoljavate alkohol i cigarete i držite mu stalna predavanja koliko je to štetno, a sami ste strastven pušač i volite da popijete koju čašicu, onda je to licemerno sa Vaše strane.

Ako želite da ih naučite da poštuju ljude, bez obzira na to čime se  bave, koliko imaju ili nemaju novca, onda se i Vi sami morate tako ponašati: javljati se komšijama, izviniti se, zahvaliti se, biti uljudni prema svima.

Ne možete očekivati da psujete kao kočijaš u saobraćaju, a kad Vaše dete ponovi tu psovku, kažete mu kako to nije lepo i kulturno.

Razmislite šta radite i govorite. Dajte svojoj deci sopstvene primere koji će ih odvesti na željeni put. Budite iskreni. Kada pogrešite – izvinite se. Nemojte zauzeti stav bezgrešne odrasle osobe, jer to nije tačno. Svi mi, ponekad, pogrešimo.

Ne odustajte od promene. Mnoge stvari morate promeniti kada dobijete decu. Zato, budite uporni i istrajni. Ne očekujte od njih da nauče nešto preko noći, jer ni Vi niste to učinili.

Trgnite se na vreme. Razmislite šta Vas je nerviralo kod Vaših roditelja. Ne budite licemerni, već iskreni. Menjajte ono što ne valja. Razvijajte se zajedno sa svojom decom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor