Kako izgleda prva seansa kod psihoterapeuta?

Od početka pandemije Covid-19, sve je više klijenata kod kojih su se simptomi aktuelnih poremećaja pojačali, ali i onih koji su ih prvi put osetili. Anksioznost, panični napadi i depresija su u vidnom porastu. Sve je više dece koja osete učestalu glavobolju, stomačne tegobe, nezainteresovanost za aktivnosti u kojima su ranije uživali…

Ozbiljna smanjenost kretanja i druženja su učinili svoje. Stalno nas bombarduju negativnim informacijama, brojem zaraženih i umrlih. Opasnost vreba na svakom koraku. Uplašimo se kada bilo ko na ulici kine ili se zakašlje. Kada ovakva situacija traje neko kraće vreme, posledice nisu velike. Međutim, kada traje duže vreme, a završetak je još uvek neizvestan- može izazvati ozbiljne promene u ljudskoj psihi.

Mnogi su osetili potrebu da se jave stručnom licu. Pre toga su, verovatno, dugo skupljali hrabrost da probiju led. Prva seansa je stresna za klijenta, jer ne zna šta da očekuje i kako će čitav proces izgledati. Nakon prve seanse, stvari su mnogo, mnogo lakše.

Na prvoj seansi se razgovara o tome zbog čega se javljate, kakve simptome imate, kada ste ih prvi put osetili, šta očekujete od procesa psihoterapije… Psihoterapeut Vas polako upoznaje i tražiće Vam i neke opšte podatke – sa kim živite, koliko imate godina, kojim poslom se bavite, šta radite u slobodno vreme… Iako ovi podaci Vama izgledaju nebitno, imajte na umu da Vas psihoterapeut prvi put sreće i želi da Vas upozna na što bolji način, kako bi posle izvesnog vremena sve te informacije stavio u određeni okvir.

Psihoterapeut ne može da čita misli. Što iskreniji budete, to će proces ići u boljem smeru. Mnoge informacije koje budete delili sa psihoterapeutom će Vam možda izazvati nelagodu, ali ne brinite, on je u obavezi da te podatke čuva u tajnosti. Unapred će Vam reći u kojim situacijama je dužan da postupi drugačije (klijent nema pravo da povredi sebe i terapeuta, pravi materijalnu štetu u prostoru ili dolazi pod uticajem alkohola i droga).

Dogovarate se o tome koliko će seansa trajati, koja je cena, koje su Vaše obaveze, a koje obaveze terapeuta, do kojeg trenutka možete otkazati seansu i ne platiti je, a kada za to nema prostora… Na ovaj način neće biti zabune. Klijent zna šta može očekivati i tada nema onu početnu dozu straha od nepoznatog.

Nemojte očekivati da će se Vaš, verovatno dugogodišnji problem rešiti jednim razgovorom. Do promene dolazi uvidom, postepeno, nakon menjanja obrazaca na koje ste se odavno navikli. Taj put nije nimalo lak.

Možete biti iznenađeni informacijama koje o sebi saznate, te se mogu javiti kako pozitivne, tako i negativne emocije. Nemojte se toga uplašiti. Ukoliko ne osetite ništa na seansama psihoterapeuta, znači da se niste pomerili ni korak od problema.

Budite hrabri. Prva seansa bude najteža. Posle toga je sve lakše. Budite uporni i ne odustajte. Promena je i te kako moguća, samo što sam proces može biti sporiji.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor