Tvrdoglavo dete vam zadaje muke?

Previše je posla i obaveza. Umorni ste. Iscrpljeni. Frustrirani. Nemate ni malo slobodnog vremena. A Vaše dete ne posluša ni najjednostavniji zahtev. Uvek neke polemike, objašnjenja, rasprave… Naročito Vam idu na živce svi ti pogledi u kojima piše: „Dete ti je tako nevaspitano! Zar nemaš nikakvu kontrolu nad njim? Zar nećeš ništa uraditi povodom ovakvog ponašanja?!“

Ranije niste tako zamišljali majčinstvo. Mislili ste da ćete u svakom momentu imati strpljenja. Mislili ste da se Vaše dete neće tako ponašati. A sada? Ne uspevate sve ono što ste zamislili i ubija Vas ružni osećaj krivice.

Pre nego što budete tražili intelektualna rešenja, prihvatite sledeću stvar: Vaše dete je mala individua čiji je zadatak da ispituje sve oko sebe! Ono je radoznalo, upoznaje svet, uči kako da reaguje u svim mogućim i nemogućim situacijama. Ne zna! Što pre prihvatite da tek sve treba da nauči, biće Vam lakše.

Kad god možete zajedno određujte pravila. Tvrdoglava deca moraju znati uzrok svemu što se dešava, pa i onome što im kažete ili naredite. Mudro birajte bitke. O nekim stvarima mogu odlučivati, a o drugim ne. Čvrsto se držite svog stava. Budite dosledni.

Bez obzira na dečiju tvrdoglavost, pronađite stvari u kojima je dobro. Pohvalite ih. Radite na tome da ostvarite dobru komunikaciju i poverenje. Ako stalno kritikujete dete, tako će Vam se i vratiti. Stvorićete barijeru koju nećete moći da prevaziđete.

Imate pravo da grešite. Čak i kad ne uradite sve kako ste zacrtali, čak i kad pogrešite – oprostite sebi.  Prihvatite to kao trenutni pad. Ustanite, obrišite zadnjicu i nastavite dalje. Neke stvari možete kontrolisati, neke ne. Određene stvari ga možete naučiti, ali postoji i deo sa kojim se rađa. Ima u tome i malo Vaše genetike, zar ne?

Pre nego što postavite određenu granicu, zapitajte se, da li je ona stvarno potrebna ili očekujete od dvogodišnjaka da mirno sedi i ne skače? Vaše dete mora biti bezbedno. Ako su produkt samo Vašeg trenutnog raspoloženja, zapamtite to i sledeći put uradite drugačije.

Da li često zaboravljate koliko Vaše dete ima godina? Da li previše očekujete od njega? Ako je ovo čest slučaj, Vaše dete će samo pokazivati normalan bunt. Postavite se na njegovo mesto. Razmislite šta je Vama bilo važno u tim godinama.

Okružite se ljudima koji će Vas stalno podsećati da ste dobra mama. Nemojte se takmičiti sa drugima, niti upoređivati. Svako dete je individua za sebe, raste i razvija se svojim tempom. Volite i vaspitavajte dete koje imate, a ne ono koje ste Vi zamislili.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor