Kada će se nešto promeniti?

Stanite. Ostavite sve što radite. Uzmite pauzu. Minimum jednom dnevno. Posao Vam neće uraditi drugi. Sve će Vas čekati. I sutra. I prekosutra. I svaki sledeći dan. Pogledajte sebe u ogledalo. Šta vidite? Da li ste umorni i neispavani? Da li ste srećni?

Toliko jurimo. Tražimo. Ne stajemo. Važne stvari stoje. Manje važne kotrljamo svim mogućim silama. Istrošeni smo. Nemamo vremena za druženje. Razgovor sa partnerom. Igru sa malom decom. Zagrljaj. Stisak ruke. Mislimo da ima vremena. Biće. Mislićemo  o tome sutra. A život nastavlja da se kreće svojim tokom i ubrzava. Ludo ubrzava…

Da li imate dovoljno vremena za sebe? Izvinite, preformulisaću pitanje – da li uopšte imate vremena za sebe? Kada ste poslednji put udahnuli život punim plućima? Kada ste bilo šta uradili na miru, sa puno elana i energije?

Znam. Nema čekanja. Hleb se na sto mora staviti. Deca imaju svojih zahteva i potreba. Partner, takođe. Borite se kako god znate i umete. Ali, život je jedan. Trudite se da ga živite punim plućima. Naravno, postoje pravi problemi kada je zaista nemoguće biti pozivan: bolest, smrt bliske osobe… Tada je teško naći snage za jedan dan, a kamoli za sve ostalo.

Život je prolazan. Zbog toga se potrudite da ga živite najbolje što umete. To nekad iziskuje velike i neizvesne korake. Stavljanje tačke na situacije, ljude, poslove… Ali, verujte da Vas iza ugla čeka nešto bolje i drugačije. Potrebno je probiti led.

Korak po korak. Malo po malo. Odredite cilj. Napravite plan. Budite realni. Dajte sebi malo vremena. Nemojte pristajati ni na šta ispod onoga što želite. Početak je težak. Neizvesnost nije prijatna. Ali, ako ne rizikujemo, nećemo se razvijati, rasti, krenuti dalje, ostaviti za sobom sve ono zbog čega se osećamo loše.

Najgore što možete da uradite jeste da čekate. U tom čekanju Vam mogu proći prilike, zdravlje i značajno vreme. Možete se probuditi u nekoj godini svog života i zapitati se šta ste do sad čekali. Nikad nije kasno, ali trgnite se na vreme. Uradite sve što je u Vašoj moći da napravite promenu koju želite.

Prepreka i problema uvek ima. Rešavajte jednu po jednu. Ali, vodite računa da budete ono što jeste, da radite ono što volite, da imate vremena da udahnete vazduh, zagrlite svoje voljene. Jer, ako Vam je život stalna trka bez prestanka, ispustićete sve ono što volite.

Razvedriće se. Ali, samo ako radite nešto po tom pitanju. Samo od sebe ništa neće zakucati na vrata. Idite napred i sve dok ne odustajete, verujte da ste na pravom putu. Dozvolite sebi da pogrešite. Ispravite grešku. Pokušajte ponovo. Živite život. Ne čekajte ništa. Uzmite život u svoje ruke.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor