Na koji način se deca nose sa stresom?

Veoma je teško nositi se sa suzama i izlivima besa  deteta, nakon napornog radnog dana. Bez obzira na to koliko Vaše dete ima godina, takvo ponašanje Vas uvek izuva iz cipela. Dobra vest je što se izlivi besa proređuju kako dete sazreva. Da li su izlivi besa znak da sa  Vašim detetom nešto nije u redu? Ne brinite, sve je u redu. Većina roditelja se bori sa ovom preprekom, u manjoj ili većoj meri.

Zašto se javljaju tantrumi? Tantrumi predstavljaju rezultat emocionalnog preplavljivanja i deo su normalnog razvoja. Predstavljaju reakciju na stres. Mozak je još uvek nezreo. Malo dete upoznaje kako okolinu, tako i sebe. Često ne zna zbog čega se nešto dešava. Nešto oseća, a još uvek nije dovoljno veliko da prepozna samo osećanje. Ono ga oseti kao neprijatnost i počinje nekontrolisano da se ponaša.

Suze, vrištanje, bacanje… Sve je to sastavni deo. Što ste nervozniji, dete će se gore ponašati. Njemu treba neko ko će ga smiriti. Zato, ostanite pribrani i mirni. Nekoj deci prija zagrljaj, dok druga vole distancu. Važno je samo da vodite računa da se dete ne povredi.

Ne pokušavajte odmah ukloniti ili rešiti uzrok problema. Dete Vas svakako ne čuje u ovom trenutku. Možete se truditi do neba, ali neće delovati. Tek kada se dete smiri i kada oluja prođe, sednite i porazgovarajte o tome što ga muči. Objasnite mu kako da se ponaša. Navedite neki svoj primer. Ispričajte mu kako ste se Vi nosili sa stresom dok ste bili mali. Recite mu kako se i dan danas zbog nečeg iznervirate.

Pokušajte da prihvatite njegova osećanja. Ono je zbog nečeg uznemireno i bez obzira što je za Vas to prava sitnica, detetu  predstavlja pravi izazov. Recite mu nešto nalik sledećem: „Vidim da si sada mnogo ljut. Nisi ovako zamišljao situaciju.  Vidim da si ljut zbog ovog što sam ti rekla. Teško ti je. Tu sam za tebe.“

Bilo je mnogo polemika na ovu temu. Neki roditelji su naučeni da kazne dete zbog ovakvog ponašanja, drugima je rečeno da ignorišu ovaj način manipulacije. Najnovija istraživanja kažu da je najbolje ostati smiren i sačekati da oluja prođe. Vi ste model i uzor Vašem detetu. Onako kako se Vi ponašate u kriznim situacijama – ponašaće se i dete. Pokažite mu pravi način.

Život nije lak. Često bude prepreka, problema i stresa. Da li trebamo da naučimo dete da suzbije svoja  osećanja? Ne. Kako dete odrasta, ovakvih ispada je sve manje (ukoliko ste ranijih godina reagovali na pravi način).  Što je dete starije, primenjivaćete više razgovora i objašnjenja.

Objasnite mu da će prepreka uvek biti. Ono ima dva puta: da se nervira, grize, pada, odustaje ili da se uhvati u koštac sa njima i da hrabro nastavi dalje. Nemojte prezaštićivati svoje dete, jer ono mora u kontrolisanim uslovima (svađa sa bratom ,vršnjakom) naučiti da se bori i savladava prepreke. Ne možete ga zaštititi od problema ,stresa, neprijatnih situacija. Ono što možete jeste da ga naučite da što bolje reaguje u njima.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor