Treba li neko da vas “trgne”?

Za pravilan razvoj i rast, napredak u svakom pogledu važna je genetika. Ali, ako nemate sve te spoljašnje stimuluse, različita učenja i iskustva, padove i poraze – nećete učiniti ništa. Veliki deo zavisi od toga kakva ste ličnost. Koliko ste motivisani, koji su Vaši zahtevi, da li ćete se zadovoljiti malim ili uvek želite nešto više…

Da li ćete čitav svoj radni vek raditi u državnoj firmi, gde će Vam život jednostavno proleteti? Ili ćete dostići svoj vrhunac? Privatnoj ili državnoj firmi, u nekom udruženju ili sindikatu – sasvim je svejedno. Morate se pokrenuti.

Uspeh nikada nije dolazio sam od sebe. Svaka osoba koja je postigla nešto veliko, imala je jaku motivaciju i želju da bude „nešto više“. Imala je želju da napravi razliku, nekome pomogne, napravi nešto što će promeniti dosadašnji način života, življenja, rada, obrazovanja…

Taj put nikada nije bio jednostavan. Samo ta osoba zna kroz šta je prošla. Možda se i ona u početku plašila. Ali je probila led. A onda više nije mogla da podnese malo, manje, nedovoljno… Uvek je hrlila ka boljem, nije se plašila promene. Možda i jeste, ali ne do te mere da se blokira ili ne uradi ništa.

Neke osobe su takve od malena. Neke osobe postanu takve zbog brda i dolina koje su morale same da pređu da bi u nečemu uspele. A u nekima čuči hrabra osoba koju neko mora da podstakne. Ukoliko to neko učini, ta osoba će se trgnuti i početi da se penje uz stepenice. Ako to ne učini, može ostati tu gde jeste.

Razmislite malo o svom životu. Čime ste zadovoljne ili nezadovoljne? Šta biste voleli da menjate? Počnite od samog početka. Nekima će to biti samo osobina. Neko će poželeti da ima više strpljenja ili hrabrosti. Treći će želeti da napusti brak, četvrti napusti neko prijateljstvo.

Počnite. Sada. Odmah. Ne čekajte sutra. Postavite cilj. Odredite korake. Ne očekujte da će se promena desiti sutra. Ali, ako idete u pravom smeru, ona neće izostati. Ne odustajte. Prepreka će biti. Stalno. Manjih. Većih. Teških. Ne posustajte.

Trgnite se na vreme. Nije kasno, bez obzira koliko godina imate. Mnogi od nas imaju koju godinu zatajenja zbog dece, roditeljstva, bolesti, drugih problema koji  nas bombarduju iz dana u dan. Uspešni ljudi nisu pametniji. Samo uporniji. I ne odustaju. Nikad. Čak i kad se čini da od tog cilja nema ništa.

Zato, papir u ruke. Pišite. Cepajte. Škrabajte. Samo završite ono što ste započeli, a to je odgovor na pitanje: Šta želim da bude drugačije? I radite. Radite na sebi svakog dana. Potražite pomoć stručnog lica ukoliko želite da rešite neki svoj dugogodišnji problem psihičke prirode.

Najgore što možete uraditi je da odustanete od sebe. Uvek vodite računa o drugima, deci, porodici… Sve je to jako važno i preko potrebno. Ali, razmislite, da li Vam uloga majke, oca, supruge, ćerke predstavlja i izgovor što nešto ne možete, ne stižete, nemate kad?

Razmislite o osobama kojim se divite i koje poštujete… Šta one to imaju, a Vi nemate? Shvatite šta je to, a onda počnite da radite na sebi. Definitivno, najvažnija stvar koju ćete učiniti u svom životu, na bilo kom polju.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor