U kojim situacijama trebate da uzmete predah i pauzu

Odrasli smo, pa se tako i trebamo ponašati. Zbog toga nije baš najbolje da se nadurimo svaki put kada nam nešto ne odgovara ili da vičemo i vrištimo na sav glas kada smo besni. Zrelost i odgovornost prema nama samima i prema našoj porodici treba ipak da prevagne. U kojim situacijama trebate da uzmete pauzu?

Vaše dete se ponaša kako ne treba. Imali ste strpljenja ceo dan, ali ono je sada gladno, umorno i pospano… Počinje da plače, histeriše ili Vam govori ružne reči. Sigurno želite da ga postavite na mesto i svašta da mu kažete. Ali, roditelji su tu da pokažu drugi pristup, a ne da se ponašaju isto kao dete. Zato, dišite duboko, napravite pauzu, smirite dete, a tek onda mu objasnite da takvo ponašanje nije u redu i da postoji drugi način.

Dete Vam je krenulo u školu. Želite da ga naučite nekim stvarima i da mu olakšate. Kontrolišite se. Dete mora pogrešiti sto puta kako bi nešto naučilo i u mnogim situacijama to je jedini način. Ako bilo šta uradite umesto njega, ono to neće naučiti, a Vi ćete mu polako ali sigurno ubijati samopouzdanje i osećaj uspeha kada nešto uradi kako treba. Ne mešajte se mnogo.

Deca Vam se svađaju. Stalno se tužakaju i pozivaju Vas da budete sudija. Ne mešajte se sve dok ne krene fizički obračun. Kao prvo, poludeli biste kada bi se mešali u svaku njihovu svađu. Kao drugo, što je još važnije, oni sami moraju naučiti kako da se nose sa konfliktima. A verujte mi, mnogo je bolje da nauče u ovako bezbednoj sredini, nego kasnije kada bi ih mnoge stvari još više povredile. Ne držite ih pod staklenim zvonom.

Vaše dete je na igralištu. Želi da se igra sa drugom decom. Pustite ga da samo odabere trenutak kada će im prići. Još važnije – pustite ga da samo priđe. Ono mora naučiti koliko je važno održavanje socijalnih kontakata i treba da vežba da ih samo uspostavlja kako bi mu što lakše bilo kasnije u životu. Ne želite stidljivo dete koje je stalno uz Vašu suknju. Možda ćete mu olakšati sada, ali ćete mu otežati kasniji period.

Poštujte dečije tajne. Imali ste ih i Vi. Ako devojčice pišu dnevnik – pustite ih. To je dobar način da sačuvaju svoje uspomene, ali se i oslobode stresa pisanjem. Neka budu u svojoj sobi kako bi imala privatnost dok pišu. Ne insistirajte da Vam kažu sve tajne, već se potrudite svakog dana da gradite odnos pun poverenja. Pokažite im kako svojim primerom.

Kada se dete nečim zaigralo, ne dirajte ga, čak i ako imate mnogo vremena. Ono mora iskoristiti dosadu za kreativnost, na taj način se razvija. Iznenadićete se koliko ideja imaju i koliko kreativni mogu biti.

Vaš zadatak nije da budete stalno uz dete, već da ga osposobite da bude samostalno i da nauči veštine koje su mu potrebne za život. Nemojte obletati oko njih i pustite ih da se povremeno izlažu neprijatnostima u skladu sa uzrastom. To će ih ojačati.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor