Izborite se sa prkosnim detetom

Svaki roditelj ima million želja za svoje dete. Pre svega, želimo da bude zdravo i srećno. Takođe, želimo da bude samostalno, odgovorno, pametno… Želimo da uzvrati, da zna da se izbori za sebe i da ne dozvoli nikom da ga gazi.

Međutim, kada smo mi u pitanju ne želimo da se tako ponaša. Smatramo da sa roditeljima treba biti poslušno, da se ne svađa i da ne uzvraća čak i kada nismo u pravu. Kako smo mi to zamislili?

Porodica je mesto gde dete u malom uči sve ono što ga čeka kasnije tokom života. Ako vidi da se u svakoj stresnoj situaciji gubite i ne znate šta radite, nemojte očekivati od deteta da bude smireno i strpljivo samo zato što ste mu rekli da tako treba.

Kakva su prkosna deca? Zamislite da ste u porodici u kojoj se Vaše mišljenje ne računa. Zamislite da Vaš stav nije važan. Govore Vam kada ćete i šta  jesti, obući, šta je za igru, a šta nije. Govore Vam da prestanete sa igrom, jer je vreme za šetnju. Šta god da počnete, nešto važnije postoji. Šta god želite da saopštite, nije dovoljno važno. Pa i nije baš interesantno, zar ne?

Pre nego što Vam popusti strpljenje i krenete u raspravu sa tim malim bićima, pokušajte da ih razumete.  Oni nemaju kapaciteta za savladavanje problema kao Vi, pa su im ti „mali problemi“ važni koliko i Vama Vaši. Uvek imajte razumevanja za ono kroz šta prolaze.

Pustite ih da odlučuju u stvarima za koje su spremni. Ako žele da obuku tu zelenu majicu koja nikako ne ide uz one šarene helanke, pustite ih. Ako preko tih helanki žele da obuku baletsku suknju, dozvolite im i to. Nije smak sveta, a one će imati neki svoj osećaj kontrole. Kada gledaju neki crtać, ponudite im tri i pitajte koji žele da izaberu. Brdo je stvari u kojima oni mogu učestvovati i donositi odluke.

Kada se svađaju sa bratom ili sestrom, pustite ih da sami rešavaju konflikte. Ne mešajte se, osim ako ne dođe do fizičkog obračunavanja. Oni u bezbednoj sredini uče da se suprotstavljaju. Kasnije kada se vatra stiša, sednite i objasnite im šta treba, a šta ne treba raditi.

Vodite računa da ste im Vi model na osnovu kojeg uče. Možda ga neće baš odmah prisvojiti, ali ako Vaše dete histeriše u sedmoj, osmoj godini kada su te faze već trebale proći, zapitajte se kako reagujete i šta se dešava, kakvim porodičnim situacijama dete svedoči…

Instant recept ne postoji. Setite se svog detinjstva. Razmislite šta Vas je mučilo. Nemojte im se podsmevati jer ih ne muči stanje u državi ili rata kredita. Oni imaju svojih muka, kao što ste i Vi imali svoje. Razgovarajte sa njima kao da su mali ljudi. A za sve ostalo, pokušajte da se stavite u njihovu kožu i da im budete podrška. Nemojte očekivati od njih da sve znaju jer je to nemoguća misija.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor