Kako se razvija vaše dete od 13. do 18. meseca?

Dete Vam je napunilo godinu dana. Sada postaje sve zanimljivije. Ali, svako dete je drugačije i individualno se razvija. Imajte to na umu pre čitanja ovog teksta. Ukoliko primetite ozbiljna odstupanja, posavetujte se sa pedijatrom.

Sa trinaest meseci dete ume da održava ravnotežu dok stoji. Više mu nije potrebna Vaša pomoć u tome. Počinje više da koristi jednu ruku. Ono što nikako ne smete raditi jeste forsiranje upotrebe desne ili leve ruke. Neka dete samo odluči kojom će rukom vršiti određene aktivnosti. Spretnije je i može stavljati i neke sitne predmete u kutiju ili činiju. Obavezno budite prisutni kada se dete igra sitnim stvarima, kako ih ne bi stavilo u usta.

Sa četrnaest meseci dete može da čučne i da ustane. Sa petnaest meseci može samostalno hodati. Budite spremni na učestale padove. Nemojte paničiti kako se dete ne bi uplašilo bez razloga. Dete na ovom uzrastu  reaguje na svoje ime. Koristi rečenicu od jedne reči. Imitira aktivnosti ukućana. Ukoliko na to obratite pažnju, ono će je ponavljati. Kad god mu čitate neku priču ili zajedno gledate slikovnicu, ono može prepoznati likove koji su tu nacrtani (recimo: pas, mačka, meda…)

Sa šesnaest meseci koristi pet, šest reči. To su pojmovi koji su stalno u njegovoj neposrednoj blizini: mama, tata, baba…Ili neke omiljene životinje i igračke. Sa sedamnaest meseci može upotrebljavati frazu od dve reči, na primer: „Mama voda, mama mleko…“ Sa osamnaest meseci spaja imenicu i glagol: „Mama daj.“

Sa osamnaest meseci dete obično napravi veliki skok u razvoju. Ukoliko mu to dopustite i ukoliko niste bili suviše protektivni, ono sada može samo da sedne na stolicu. Malo će se pomučiti, ali će uspeti. Nosi svoje igračke iz jedne u drugu sobu. Može da se penje uz stepenice, ukoliko Vas drži jednom rukom. U početku baš i nije mnogo vešto, ali kasnije postaje sve spretnije u tome i trebaće mu sve manje  pomoći.

Kada napuni godinu i po dana, jedna od najomiljenijih igračaka će mu biti sopstvene cipele i čarape. Stalno će ih skidati. Još uvek neće znati da ih vrati nazad. Na ovom uzrastu će znati da pokaže glavu, oko, usta i nos. Ukoliko mu dozvolite, pokušaće samo da jede kašikom i da pridržava čašu iz koje pije.

Na uzrastu od godinu i po dana se intenzivira strah pri odvajanju od bliskih osoba, posebno majke. Kad god negde krenete, ono može početi sa plakanjem. Javljaju se i prvi znaci ljubomore. Sada je svesno pažnje koju mu može oduzeti neko drugo dete. Budite spremni na to.

Upamtite da su ove smernice samo gruba skica. Nemojte suviše forsirati svoje dete. Isto tako, nemojte ga ni previše čuvati. Ono će učiti iz svojih grešaka. Zbog toga ga pustite da greši i nemojte sve raditi umesto njega. To bi moglo usporiti razvoj u određenim aktivnostima. Dete je radoznalo. Dopustite mu da samo ispituje svet oko sebe. Vi budite u neposrednoj blizini u slučaju opasnosti.

Mame su u ovom periodu zadovoljne ogromnim napretkom svog deteta. Ali, zbog pojačanih dečijih aktivnosti mogu biti i znatno umornije nego ranije. Bolovi u leđima su česta pojava. Pokušajte da se odmorite i opustite kad Vam dete čuvaju deka ili baka. Morate misliti i na sebe, kako bi Vaše dete bilo srećno i zadovoljno.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor