Da li ste i vi sebi najveći neprijatelj?

Sećam se svojih mlađih dana kada sam prvi put čula ovu rečenicu. Nije mi bila jasna. Pitala sam se zbog čega bi neko sebi bio najveći neprijatelj? Zbog čega bi iko sebi škodio? Zašto bi neko radio protiv sebe ili bilo šta ako mu ne odgovara? Kasnije mi je, naravno, sve bilo jasno…

Da li ste stidljivi? Niskog samopouzdanja? Imate različite strahove? Plašite se javnog nastupa, glasnih ljudi, novih prilika, rizika, visine, zatvorenog prostora? Da li želite da radite posao, koji se ne usuđujete da započnete? Odete na neko putovanje? Uzmete godišnji odmor? Započnete novo prijateljstvo? Ugasite vezu, brak, bilo kakav odnos?

Neki će kriviti državu, sistem, druge ljude, roditelje, stanje na planeti Zemlji… Istina je u tome da ništa što želimo nije bilo tako lako postići i da sve zahteva određene rizike i odricanja, manja ili veća. Sami određujemo šta ćemo raditi. Sami određujemo kakvi ćemo biti prema sebi ili drugima. Naravno da genetika i vaspitanje, kao i sve dosadašnje situacije imaju ogromnog uticaja. Ali ništa od toga Vas ne određuje. Nikada nije kasno za promenu, ukoliko je stvarno želite.

Razmišljajte o svojim potezima. Preispitujte se. Ali, nemojte ostati na tome. Potrebno je da pokušate. Delate. Pogrešite milion puta. Padnete. Ustanete. Naučite. Isprobate bezbroj mogućnosti i izaberete onu koja Vam odgovara. Možda dođe period kada ćete opet želeti nešto novo. Put je isti: početak, rad, trud, odricanje, a tek onda uživanje u plodovima rada.

Mislite o sebi. Radite na sebi. Zbog čega je važno šta o određenoj ideji ili Vama misli bilo ko drugi? Zbog čega se pravdate? Ne pitajte za dozvolu, kada se radi o Vašem ličnom napretku i razvoju. Niko se ne može potruditi za Vas ukoliko to ne učinite sami. I niko Vam neće dati tu dozvolu koju tražite. Ne možete se svima svideti.

Shvatite da Vas ne može kočiti niko. Ni pojedinac, ni sistem, ni država. Ukoliko ste u nečemu dovoljno uporni, kreativni i dosledni – uspećete. Strah je Vaš najveći neprijatelj. Sve dok se budete plašili, ostaćete statični, nepokretni, stajaćete u mestu i nećete se razvijati. Logika je jednostavna: koliko smo samo puta pali, kako bismo naučili da hodamo? Tako je i sa svim drugim stvarima u životu.

Stanite pred ogledalo. Recite sebi da Vi to možete. Dajte sebi dozvolu da padate i grešite. Ali, isto tako, imajte snage da ustanete i pokušate ponovo. Niko Vam neće reći: „Bravo! Bio si miran i dobar! Svi te vole!“

Zaboravite na tuđe kritike, strahove i probleme. Imate svoje i rešavajte ih kako god znate i umete, samo se pomerite sa mrtve tačke i svojih duboko ukorenjenih strahova. Izaberite da sebi budete najveći prijatelj, a ne neprijatelj.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor