Šta činiti nakon prevare?

Kada neko od partnera sazna da je prevaren, prvenstveno ostaje šokiran. Prosto ne može da poveruje da mu se tako nešto dogodilo. Što je broj godina u vezi ili braku veći- jača je i neverica. Nakon toga sledi bes, ljutnja, povređenost, potreba da povredimo partnera, razočarenje, depresivnost…

Osobe koje su prevarene smatraju da je cela veza ili brak bila samo laž ili obična farsa. Ne veruju da je bilo šta od toga bilo iskreno. Ukoliko imate decu, stvari su još teže i bolnije. Razmišljate da li da ostanete u braku ili se razvedete. Pitate se da li ćete ikad moći ponovo da verujete svom partneru.

Prevare se dešavaju od strane nezrelih osoba koje ne mogu iskreno da se vežu za nekog, osoba koje imaju neki od poremećaja ličnosti, ali i od sasvim normalnih osoba koje su i po 30 godina verni. Ukoliko se prevara dogodi od strane osobe koja je dugo godina u braku, znači da postoje problemi koji izazivaju nezadovoljstvo, frustraciju, bespomoćnost. U suštini, problem ne mora biti vezan za određenu osobu, već za njihovu nesposobnost adekvatne komunikacije.

U svakom braku postoji problema. Međutim, neki parovi uspevaju da ih reše na adekvatan način, dok drugi to čine na potpuno pogrešan način-komunikacijom punom optuživanja, upiranja prstom, svađom i potrebom da se bude u pravu. Posle brojnih neuspeha, neki parovi odluče da ne razgovaraju i tako se problemi samo gomilaju. I u jednom trenutku sve to mora pući.

Kada osoba sazna da je prevarena ima dve mogućnosti: da prekine vezu ili brak ili da ostane sa osobom koja ju je prevarila. Ukoliko reši da ostane sa tom osobom, čeka je trnovit put jedno određeno vreme. Koliko će to trajati zavisi od osobe do osobe,  jer se svako od nas drugačije nosi sa teškim životnim udarcima. Sve u svemu, pad samopouzdanja je velik, a osoba se konstantno može pitati da li je donela pravu odluku. Nepoverenje je izuzetno veliko. Poverenje se gradi dugo, a može se srušiti u samo jednoj sekundi. Osoba može doneti odluku da ostane sa svojim partnerom, a posle određenog vremena shvati da ipak ne može živeti u takvoj zajednici.

Na koji način će se stvari odvijati, zavisi od oba partnera. Sa jedne strane od spremnosti za praštanje i ostavljanje nekih stvari u prošlosti, a sa druge od truda osobe da povrati izgubljeno poverenje. Zbog svega što se desilo, veoma je teško biti objektivan i neutralan. Zbog toga je najbolje potražiti adekvatnu pomoć stručnjaka koji će Vam u tome pomoći.

No, pre svega toga, morate sesti i razgovarati. Morate biti iskreni sa svojim partnerom, koliko god to bilo teško. Razgovarajte o stvarima koje su problematične u Vašem odnosu. Pronađite rešenje, koje će umiriti obe strane. No, pre nego što sednete i razgovarate potrebno je da prođe barem nekoliko dana od nemilog događaja, a u većini slučajeva i više.

Biće veoma teško voditi ovaj razgovor. Stalno ćete se opominjati da ne napadate drugu stranu. Ukoliko Vam je lakše, možete sve zapisati na papir. Na taj način ćete biti sigurni da nešto niste izostavili, a pisani trag će Vam dati barem neki vid garancije. Pokušajte da se dogovorite kako će se stvari od sad odvijati, šta je to što ćete oboje raditi drugačije, kako ponovo ne bi došlo do zatišja u komunikaciji i stavljanju problema pod tepih. Nemojte se zavaravati činjenicom da će od sad biti sve u savršenom redu i da problema neće biti. Život nam uvek donosi nove probleme, ali je bitan način rešavanja.

Razgovor nećete završiti za pola sata. Budite spremni da ga nastavite i nekom drugom prilikom, ukoliko još uvek niste spremni.

Ako se budete obratili stručnom licu, budite spremni na otvorenost. Nemojte očekivati instant rešenja. Jedino Vi znate kako Vam je u braku i da li želite da ostanete u istom. Razmišljajte o sebi, jer niko to neće činiti umesto Vas.  Ukoliko Vaš brak odavno ne funkcioniše, možda je pravo vreme da dalje nastavite sami.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor