Da li vas vaše dete čuje?

Koliko puta morate da ponovite nešto svom detetu? Koliko puta Vas samo izignoriše i nastavi po svom? Šta Vi, kao roditelj, radite u tom trenutku? Većina počinje da priča glasnije, sve do onog trenutka kada počne i da viče. Dete se tada uplaši i zbog toga uradi ono što mu kažete. Međutim, voleli biste da do toga uopšte ne dođe?

Kada je dete malo, morate imati puno strpljenja. Mnogo je bolje približiti mu se i reći mu nešto tišim glasom i usporenim tempom, nego vikati na njega. Ono se često toliko zaigra, da zaista ne registruje svet oko sebe. Pogotovo, kada mu postavite zahtev koji mu se ne sviđa. Vaše dete Vas zapravo čuje. Probajte sa jednim trikom. Pitajte ga da li želi čokoladu. Verovatno će odmah prekinuti sa igrom i doći do Vas po čokoladu.

Pre nego što u potpunosti izgubite živce, udahnite duboko. Vaše dete će vremenom naučiti kako da sluša, ali mu u tome morate pomoći. Veoma je važno da se ovom učenju posvetite sa puno strpljenja. Nemojte zaboraviti da ste Vi model Vašem detetu. Ukoliko želite nečemu da ga naučite, moraćete i Vi poštovati pravilo koje poštuje Vaše dete.

Pa tako, ako želite da Vaše dete sluša i ne prekida druge dok govore, moraćete i Vi sami to naučiti. Imajte u vidu da je Vaš mališan još uvek dete i da će mu trebati mnogo više vremena. Smireno i tiho ga ispravite ukoliko nekog prekine. To ne treba biti javno, tako da svi znaju, jer ćete na taj način uticati na detetovo samopouzdanje. Možete se dogovoriti koji će to gest biti. Možete mu blago stisnuti ruku ili klimnuti glavom. Šta god se dogovorite. Vremenom će ova ružna navika postati ređa.

Kad je dete veoma malo, tada postoje brojne vežbe koje ga mogu naučiti da sluša i da čuje druge. Čitajte mu priče i bajke. Naglašavajte određene redove i pričajte čas tiše, čas glasnije. Ono će vremenom početi da ponavlja ono što mu Vi naglašavate. Ukoliko je naučilo, pustite ga da kaže određenu reč umesto Vas.

Kada se budete igrali, imitirajte životinje. Ispuštajte glasove koje ispuštaju životinje. Neka dete pogađa koju ste životinju upravo imitirali. Zatim, zamenite uloge. Neka on imitira životinju, a Vi pogađajte. Ova igra deluje na nekoliko nivoa. Stalno mu postavljajte pitanja tipa: „Šta kaže maca? Ko ima rep? Ko laje?“ Na taj način podstičete i njegove intelektualne sposobnosti.

Podstaknite dečiju radoznalost. Nemojte grubo odgovarati na njegova učestala pitanja, kojima ponekad ne vidite kraja. Dete ne misli ništa loše, samo želi da nauči.

Pevajte pesmice. Igrajte. Slušajte ih zajedno. Odvedite dete na neku od muzičkih radionica. Ona mnogo lakše usvajaju kroz igru i pesmu. Ponavljajte zajedno. Pevajte i kada ste u kolima i kada putujete do određene destinacije. Pevajte i dok kuvate ručak ili perete sudove. Dete će obraćati mnogo više pažnje.

I zapamtite: za sve treba vremena i strpljenja. Dete će naučiti pre ili kasnije, ukoliko ste dovoljno uporni. Pri tom, koristite načine koji odgovaraju uzrastu Vašeg deteta. I Vama kao odrasloj osobi mnogo više prijaju predavanja koja su zanimljiva i u kojima predavač menja svoj tonalitet. Kada neko priča monotono, brzo izgubi svog slušaoca.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor