Da li vam je teško da postavite granice?

Svi mi želimo da pružimo najbolje svojoj deci. Zbog toga pratimo savete čuvenog modernog roditeljstva u kojem smo sve manje roditelji, a sve više prijatelji. Prijatelji nam ne postavljaju granice, niti nam predstavljaju autoritet. A to je ono što mi, zbog ljubavi prema deci, moramo učiniti.

Ovaj zadatak nije lak. Mala deca teško podnose pravila. Ponekad mogu da vrište, plaču, kenkaju se i agresivno odbijaju da nas poslušaju. Mi tada vrlo lako možemo odustati, jer smatramo da smo u nečemu pogrešili. Da postupamo ispravno, ona se ne bi tako ponašala, zar ne?

Mala deca vole rutinu. Lakše im je da shvate i prihvate svet u kome se sve dešava sa određenim razlogom. Lakše je kada mogu predvideti određene situacije, nego kada to ne mogu.

Kada se suoči sa određenim pravilom koje mu se ne svidi ono može početi da vrišti, pa čak i da nam govori kako nas ne voli ili mrzi. Te reči nas bole, ali kada prihvatite činjenicu da imate viši cilj koji je dobar po Vaše dete – lakše ćete se suočiti sa nimalo zavidnim situacijama.

Dobra vest je da dete vremenom počinje manje da vrišti i plače, a to znači da ide ka prihvatanju postavljenih pravila. Ukoliko ste u tome dosledni, dete će ih u potpunosti prihvatiti kao jedinu moguću stvarnost. Međutim, ukoliko jednom dozvolite određeno ponašanje, a drugi put ne – zbunićete svoje dete i ono neće znati kako treba da se ponaša ili reaguje u određenim situacijama.

Dete će se osećati bolje kada zna šta se od njega očekuje. Zamislite da promenite posao. Želite da budete uspešni i dobri u onome što radite, ali ne znate šta se od Vas očekuje. Ne znate koji su Vaši zadaci, kolika Vam je plata, koje je radno vreme… Radite u mraku, a ne znate ni šta radite… Kako biste se tada osećali? Dete koje ne zna šta sme, a šta ne sme raditi u određenoj situaciji oseća se slično.

Zbog toga deca ne smeju da rade samo ono što žele. Ukoliko bismo ih pustili, oni bi legli na spavanje posle ponoći, pili bi sokove i jeli slatkiše, sate i sate bi proveli za telefonom, kompjuterom ili televizorom. Ne bi učili i radili domaći. Da li je sve to dobro za njihov razvoj? Da li će dete imati kvalitetno detinjstvo ukoliko mu sve dozvolite? Neće.

Postavljajte deci pravila. Budite dosledni. Ali, pokažite i razumevanje, poštovanje, empatiju… Roditeljstvo nije samo autoritet. Roditeljstvo obuhvata i lepe, ali i ne baš tako prijatne stvari koje moramo učiniti. Deca će nekad reagovati burno, što ne znači da Vi grešite. Dajte im vremena da se adaptiraju. Nemojte preterivati. Deca moraju imati i slobodnu volju i izbor. Pravila se moraju postaviti kod važnih stvari.

Ukoliko postanete samo diktatori, otići ćete na drugu stranu koja opet neće biti dobra za Vaše dete. Budite umereni i pratite svoj instinkt kada je u pitanju Vaše dete.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor