Da li se vaše dete oseća slobodno?

Roditelj treba imati autoritet. Dete treba biti poslušno. Ukoliko popustite i ne bude sve pod kontrolom, Vaše dete može skrenuti sa puta i postati loš čovek. Dok je malo ne sme da se suprotstavlja, da se pita, niti da ima svoj stav i mišljenje. Da li postupate isključivo po ovim tvrdnjama? Da li se Vaš odnos sa detetom uglavnom sastoji od Vašeg autoriteta i njegove poslušnosti? Da li je to stvarno dobro?

Ukoliko se Vaše dete ne oseća slobodno ili ne može da iskaže svoje potrebe i interesovanja, vrlo brzo će početi da se buni, komanduje i želeti da bude glavno.

Kakva je Vaša svakodnevnica? Ukoliko puno radite (a danas je to čest slučaj), Vaše dete trećinu dana provodi u vrtiću. Dan mu je pretrpan aktivnostima, sve radi po određenom rasporedu, možda ima strožije vaspitačice ili previše obaveza u školi. U takvom rasporedu nema mesta nekim slobodnim aktivnostima, a to je i te kako potrebno detetu. Roditelji greše kada previše opterete dete, računajući da će tako da se istroši. Dete mora imati vreme u kojem će nešto spontano isplanirati. Tada razvija maštu, kreativnost, mišljenje o različitim temama…

Dete želi da bude „glavno“ onda kada ne oseća dovoljno pažnje. Pogrešićete ako kažete da je takvo dete zapušteno. Danas se to često dešava u porodicama u kojima barem jedan roditelj radi više od 8 sati ili radi i dva posla. Mama je tada preopterećena, naročito ako je u porodicu stigao i mlađi član. Starije dete ne dolazi do izražaja i eto povoda za bunt i komandovanje.

Zapitajte se koliko dete ima prostora da izrazi i iskaže svoju volju tokom dana. Koliko ga uključujete u one aktivnosti koje ono može da isprati? Nije tačno, niti zdravo da dete ne donosi nijednu odluku u porodici samo zato što je malo. Kada će moći da donosi odluke? Kada će po Vama biti spremno? Da li ono treba da napuni određeni broj godina kada će na to biti spremno?

Dete može donositi odluke čak i kad je malo. Pitajte ga šta želi da obuče, koju voćkicu želi da pojede, gde želi da ide, čega želi da se igra, kakvu tortu želi za svoj rođendan…

Detetu je ponekad i potreban osećaj kontrole. Svi mi to volimo, zar ne? Igrajte se igara u kojima će ono ispuniti tu svoju želju. Izaberite deo dana koji Vam najviše odgovara i tada mu se posvetite 100 %. Bez obzira što je dete starije, njemu i dalje treba ljubvavi i pažnje, iako nije beba.

Možete igrati i neku igru u kojoj će ono biti glavno. Na primer, mnoga deca vole da budu vaspitači ili učitelji, policajci koji naplaćuju kazne, doktori koji pomažu svojim pacijentima. Vodite računa da mu prepustite sve one odluke za koje je dete spremno. To je dobro za njegov psihički razvoj i samopouzdanje. Vama ništa ne znači da li ćete biti doktor ili pacijent u njegovoj igri. Pustite ga da ono odluči.

Retko koje dete će Vam reći: „Mama, previše radiš. Nemaš vremena za mene. Suviše vremena provodiš sa mojom sestrom. Trebaš mi. Igraj se sa mnom. Pomozi mi. “ Umesto toga počeće da se buni, pokazuje nezadovoljstvo kroz svoje ponašanje. Zato, pratite svoju decu. Iza njegovog neprimerenog ponašanja ne krije se uvek bezobrazluk, već poziv u pomoć i potreba za pažnjom i nekom promenom u porodici.

Dete ne treba imati pretrpan raspored. Za to će imati vremena kada odraste. Pustite ga da bude slobodno i spontano. Dosada je važan deo odrastanja. Ne dajte mu odmah telefon u ruke.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor