Saveti za mlade mame pršte sa svih strana!

Biti mama je najlepša uloga, bez obzira koliko je  teška i naporna. Na kraju svakog dana, uz silne obaveze na poslu i kod kuće, shvatate da je ipak bio najvažniji taj njen osmeh i poljubac koji Vam je dala (iako ste pre toga vikali na nju). Nema nijednog boljeg uspeha, diplome, tapšanja po ramenu. Njihova sreća Vam je zvezda vodilja.

Današnje mlade mame su zbunjene. Saveti pršte sa svih strana. Sa jedne strane nam govore kako spremiti kuću za pola sata, kako sve da bude uredno i čisto, kako pripremiti zdrav ručak za samo 15 minuta. Ne mogu da preskočim ni onu čuvenu kada Vas kritikuju, jer peglate većinu stvari. A onda se jednom pojavite u izgužvanoj košulji, pa Vas ogovaraju jer niste u stanju ni jednu stvar pošteno da ispeglate.

Morate uvek biti doterane, isfenirane, veštačkih noktiju, obrva i kose. Sa druge strane, Vi ste najgora mama na svetu,  jer ćete zbog svih tih obaveza staviti decu na poslednje mesto. Jedni Vas hvale, drugi kude. Ako su Vam deca mirna – zašto nemaju svoje mišljenje, kako će se snaći dalje u životu?! Ako imaju svoje mišljenje – Vi ste najgora mama jer niste dosledni i ne znate da postavite granice.

Jedni viču: „Odmori malo, misli na sebe, idi prošetaj, svrati do frizera! Drugi kažu: „Zašto si detetu dala pizzu za večeru?“ Pa zato što sam posle 1000 godina bila kod frizera.

Ja sam dobila najbolji savet: „Izdrži! Pokušaj da ostaneš normalna! To je tako nekoliko godina dok su mali, posle sve to prođe.“ Nema tu mnogo mudrosti. Radiš kako misliš da treba. Pokušaj koliko god bolje i uspešnije možeš.

Niko te neće pohvaliti, šta god ispadne na kraju. Važno je da budete srećni zajedno sa svojom decom. Ja sam najsrećnija bila kada mi je bila prljava kosa i isflekana haljina, jer sam bila iskrena, svoja, nasmejana i posvećena svojoj deci. Svi smo mi drugačiji. Danas nam je potreban dan sa decom, a sutra ćemo se išunjati iz stana roditelja jer su jedva pristali da ostanu sa bakom i dekom na tri sata.

Dobre smo uvek. Nijednoj mami nije lako. Radite onako kako Vama odgovara. Gledajte da ne preterujete u svemu tome. Ako svakog dana imate smeha – na pravom ste putu. Bićete dobra mama i ako viknete i ako imate strpljenja. Ove situacije se smenjuju iz minuta u minut sa malom decom. Ko kaže da nije tako – slagao je.

Ne očekujte da budete savršene, jer to niste. Ali, nije niko. Ni ona koja Vas je savetovala da prošetate, ni ona koja deset dana nije prala kosu jer je deci skidala noćima temperaturu. Uživajte onoliko koliko možete. Budite tu za svoju decu kada im trebate. Ne mučite se grižom savesti ako ponekad viknete. Budite spontani. Niste dobra mama jedino ako će Vas deca stalno gledati nervoznu. Dopustite sebi greške, jer Vi ste samo mama. Osluškujte dete i radite onako kako odgovara Vama i njemu. Ne pokušavajte da ugodite i drugima, jer je to nemoguća misija.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor