Pomozite detetu koje se plaši

Svedoci smo različitih dečijih strahova. Plaše se mraka, životinja, odvojenosti od roditelja… Ponekad su strahovi samo prolazni, ali ukoliko se ne tretiraju na pravilan način, mogu napraviti problem u daljem funkcionisanju.

Svi mi ponekad osetimo strah i anksioznost. Osete je i mala deca, iako mnogih stvari nisu svesna. Imaju zaštitnu ulogu, kada se suočavamo sa nekom opasnom ili teškom situacijom. Zbog toga ne možemo očekivati da je normalno ne osetiti apsolutno nikakav strah. Trebate da se zabrinete samo ukoliko strah i anksioznost prevazilaze granice i ometaju svakodnevno funkcionisanje.

Isto tako, morate znati koji strahovi su karakteristični za određeni period. Postoje razvojni strahovi koji prate određeni uzrast i sazrevanje. Kada deca pređu u sledeću fazu, ti strahovi postepeno iščezavaju. Na primer, već od šestog meseca se može javiti strah od odvajanja majke. Ovaj strah kulminira između prve i druge godine. Tako mala deca misle da se mama neće vratiti kad negde ode. Strpljenje, priča i iskustvo im govori da će se mama uvek vratiti, te strah postepeno nestaje (ukoliko vladaju harmonični odnosi u porodici).

Oko druge godine javljaju se strahovi od određenih životinja. U periodu treće i četvrte godine se javljaju strahovi od veštica, čudovišta, vampira i ostalih imaginarnih bića. Mašta je tada na vrhuncu, tako da je ovaj strah najintenzivniji. U ovom periodu se javlja i strah od mraka i gubitka kontrole kada deca idu u krevet i znaju da će zaspati. Zbog toga često traže da roditelji spavaju sa njima ili ostave upaljeno svetlo.

U periodu polaska u školu se javlja strah od škole, neuspeha, prihvatanja i različitih društvenih situacija.  Deca postaju nesigurna. Simptomi se mogu javiti i u vidu bolova u stomaku, mučnine, glavobolje i malaksalosti. U velikom broju slučajeva je potrebna pomoć stručnjaka kako bi se strah savladao.

U ovom periodu dete počinje da razume pojam smrti, te ovaj strah može poprimiti dramatične oblike. Važno je da razgovarate sa detetom i  pustite ga da iskaže sva osećanja i pitanja vezana za ovaj strah.

U periodu puberteta se dete suočava sa strahom od  neuspeha i telesnih nedostataka. Ovo je inače veoma buran period u životu i detetu je potrebna pojačana podrška i dodatno razumevanje i strpljenje.

Podstaknite dete da se suoči sa svojim strahom. Ono to treba učiniti postepeno u vidu malih koraka. Nagradite ga za svaki uspeh i dete će postepeno steći osećaj kontrole koji mu je neophodan u prevazilaženju strahova.

Ne dižite paniku svaki put kad dete oseti neki strah. Time ćete ih još više učvrstiti i pojačati. Porazgovarajte o tome, ne ignorišite ih, ali vodite računa da ih ne stavljate u prvi plan.

Vodite računa kako se ponašate u situacijama kada Vas nešto plaši, kada imate problem, kada ste pod stresom… Dete Vas posmatra u svakom trenutku i preuzeće Vaš način suočavanja sa preprekama.

Pustite dete da samostalno obavlja sve što može samo obaviti. Time jačate njegovo samopouzdanje, što je ključno za normalno funkcionisanje, ne samo u periodu detinjstva, već i u odraslom dobu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor