Da li je stres baš toliko štetan?

Danas svi govorimo o stresu. Osetimo ga svakog dana. Kad god smo neraspoloženi, umorni, bolesni (a ne znamo uzrok) mi krivimo stres i moderan način života. Donosi nam glavobolju, previše posla i užurbanost i zapravo, ne znamo „kuda udaramo“.

Stres nije štetan u onoj meri u kojoj mi mislimo da jeste. Sve dok nas motiviše na rad, dobre i pozitivne stvari, dok god umemo da ga iskoristimo i kontrolišemo – on je dobar. Prolazimo kroz različita iskustva koja nas čine jačim i  sledećeg puta znamo kako da se izborimo sa svim lošim stvarima koje su se dogodile.

Ono što predstavlja negativnu stranu stresa jeste situacija sa kojom ne možemo da se izborimo. Nekome previše sati radnog vremena može biti uživanje, dok drugima predstavlja teret. Ono što nam može naštetiti jeste previše stimulusa i stvari odjednom. Ukoliko se skoncentrišemo samo na jednu stvar i radimo je u miru i tišini, sa određenom dozom uživanja – naš organizam ne oseća stres. Evo nekoliko predloga koji Vam mogu pomoći:

Izborite se za svojih 15-20 minuta dnevno koje ćete provesti u miru i tišini. Tada radite bilo šta u čemu uživate: šetajte, čitajte, slušajte muziku, samo zatvorite oči… Danas je tempo života prebrz. Kada stignemo sa posla, preuzimamo obaveze kod kuće i nemamo kada da predahnemo. Isključite se barem na kratko od svih spoljnih stimulusa i razmišljajte o nekim lepim stvarima.

Naučite da se dobro organizujete. Čim određene stvari počnu da Vas pretrpavaju – sagorećete. Zato je važno da ne uzmete previše zalogaja koje ne možete „progutati“. Dobra organizacija je stvar vežbe i izbacite sve ono što ne možete danas stići. Nevažne stvari ostavite za neki drugi put. Smejte se sa decom i zagrlite partnera.

Razgovarajte! Imajte svog ličnog psihoterapeuta. To može, ali ne mora biti stručno lice. Otvorite se suprugu, mami, najboljoj prijateljici… Važno je da je ta osoba neko ko Vas razume i sa kojom se osećate opušteno. Malo pražnjenja će Vam sigurno pomoći.

Izaberite bilo koju fizičku aktivnost koja Vam prija  i koju možete uskladiti sa poslom i decom. Makar bilo i kod kuće uz vežbanje sa interneta. Osećaćete se bolje i ojačaćete svoj imuni sistem.

Smejte se. Radujte se malim stvarima. Obratite pažnju na decu i njihove gluposti, osmehe, zagrljaje… Družite se, okupljajte prijatelje. Ne možete uraditi ništa pozitivno ukoliko ste stalno preokupljeni problemima.

Nemojte se predati. Kontrolišite svoje misli. Pozitivno razmišljanje se vežba. Promenite pogled na svet. Ukoliko sve doživljavate negativno, ne možete očekivati da će Vam se desiti nešto lepo. Lepe stvari morate pustiti u svoj život i dati im sopstvenu dozvolu. Verujte da u VEĆINI  situacija sve zavisi od Vas!

Prihvatite realnost! Savršenstvo ne postoji. Nemojte postavljati prevelika očekivanja, jer ćete stalno imati doživljaj neuspeha i niskog samopouzdanja. Upoznajte sebe i radite ono što je u skladu sa Vašim mogućnostima i interesovanjima.

Bićete najsrećniji kada shvatite da se ne treba nervirati oko stvari i okolnosti koje ne možemo kontrolisati.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor