Da li će vam vikanje na decu pomoći?

Sigurno se sećate onog perioda pre nego što ste postali roditelj. Kad god biste prošli pored neke mame čije se dete baca na pod, pomislili ste: „Kako nevaljalo dete! Zašto ta mama toliko viče? Ja neću biti takva. Imaću mnogo više strpljenja za svoju decu. Zbog čega su današnji roditelji toliko nervozni? Postoji način da mu se sve lepo objasni. “

Sada ste roditelj. Koliko puta uhvatite sebe u raspravi sa sopstvenim detetom? Koliko često se izvičete na njega/nju, a posle deset minuta Vam bude žao? Smatrate da imate mnogo više strpljenja, ali se ovaj put niste pokazali. Ni prošli put. Ni onaj put pre toga. Griža savesti Vas preplavljuje, a Vaše dete se ne pomera napred.

Vikanje je kontraproduktivno. Istraživanja pokazuju da manje pamtimo kada smo pod uticajem bilo kakvog straha, anksioznosti ili stresa. Zato uzmite pauzu pre nego što krenete sa vikanjem i izgovaranjem svega što, zapravo, ne mislite.

Jednostavan recept ne postoji. Dete nećete vaspitati vikanjem, već sopstvenim primerom i ponašanjem. Zato je strpljenje druga reč za roditeljstvo, čak i onda kada Vam je najteže. Kako se smirujete u nekim drugim situacijama? Šta govorite sebi kada Vas iznervira kolega sa posla, komšinica ili bahati vozač u saobraćaju? Svi imaju svoje načine, jer smo različiti. Neće nam pomoći isti ili univerzalni recepti. Razmislite. Do ne pronađete svoj način koji će najbolje delovati, evo nekih saveta:

Izbrojte do deset. Ako budete odmah reagovali, sigurno ćete preterati. Vikaćete zbog najmanje gluposti samo zato što ste možda umorni ili Vas je šef iznervirao na poslu. Dok budete brojali, razmislite šta je uzrok Vaše nervoze. Da li je samo dete u pitanju?

Sa druge strane, istu taktiku možete primeniti i sa decom. Njima treba malo više vremena da obrade određene informacije. Na primer, ako mu kažete da ide da opere ruke za ručak, a ono Vas ne posluša ni posle nekoliko puta, recite: „Brojim do tri. Ako ne budeš oprao ruke, danas nećeš gledati crtaće ( upotrebite onu kaznu na koju je Vaše dete najosetljivije).“ Važno je da budete dosledni i tu kaznu stvarno sprovedete. U suprotnom, dete će znati da niste ozbiljni i da će se izvući, a onda Vam nikakva kazna neće pomoći.

Ukoliko Vas dete izluđuje već nekoliko dana ili nedelja unazad, razmislite šta se dešava. Dete Vam neće otvoreno reći šta ga muči.  To će Vam pokazati kroz negativno traženje pažnje. Provodite više vremena sa njim. Kroz igru ga pitajte sve ono što želite da znate. Ali, ne očekujte da se oluja odmah smiri. Deci je potrebno vremena kao i svima nama. Da li Vi preko noći promenite neku osobinu koja Vas nervira? Dajte i deci vremena za promenu.

Deca ne umeju direktno da izraze ono što ih muči. Neće doći do Vas i otvoreno razgovarati. Neće Vam reći: „Mama ,nedostaješ mi. Provodi više vremena sa mnom.“ Još uvek nemaju tu sposobnost dok su mali. Ali, i te kako projektuju svoje emocije u igri. Zato se igrajte i glumite, jer ćete tada najviše saznati i povezati se sa sopstvenim detetom. Ako imate više dece, pokušajte što češće da organizujete i vreme „jedan na jedan“. Znam da je to teško, ali i 15 minuta će značiti.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor