Da li smo izgubili kompas oko glavnih i sporednih stvari?

Pre neki dan vodim razgovor sa starijom ćerkom. Kažem joj da je volim najviše na svetu, više od bilo čega drugog. Pita ona mene: „Više i od posla? Više i od plate?“ Pitala sam se zbog čega me je to pitala. Nismo iz bogate porodice, ne naglašavamo materijalno i svaki put joj objašnjavam pojam štednje.

„Naravno ljubavi. Mnooooogooooo te više volim od posla i od plate.“ Krećem u objašnjavanje zbog čega toliko radimo i zbog čega ne provodimo baš svaki slobodan trenutak zajedno. I shvatam – izgubili smo kompas oko glavnih i sporednih stvari.

Sigurno da ne volite posao i novac više od svoje dece. Ali, da li Vaša deca to znaju? Moja nije znala. Možda i jeste, ali je imala mali crv sumnje, čim me je tako nešto pitala. U redu. Radite puno radno vreme i više od toga. Kod kuće imate milion obaveza, naročito ako su Vam deca mala. Ne stižete ništa. Opsednuti ste čistoćom i prljavim sudovima. Sve to morate odmah i sada uraditi.

Kakve poruke šaljete svojoj deci? „Evo, dolazim. Samo još malo. Mama ima posla. Ne mogu sad.“ Malo po malo, dete uviđa da nemate vremena za njega. Pomišlja da Vam je važnije sve ostalo, jer se tome posvećujete svakog dana. Umorni ste. Nemate vremena za igru. Želite da što pre zaspi. Dajete mu igrice i telefon samo da biste Vi mogli da uradite sve po kući.

Imamo vremena za frizera, manikir, depilaciju… Nekako stignemo. Ali, da li gubimo iz vida koliko smo se promenili kao društvo? Hteli ili ne hteli, upali smo u taj vrtlog i ne možemo izaći iz njega. Deca nam provode slobodno vreme ispred tv ekrana, imaju osećaj da nam nisu na prvom mestu, mi jurimo za materijalnim stvarima sve pod dobrim izgovorom da to činimo zbog svojih naslednika.

Možete imati novaca koliko god želite, ali Vam on neće usrećiti dete. Neće ga vaspitati, naučiti kako da se postavi u određenim situacijama, kako da se izbori sa lošim ljudima. Najvažnije što mu možete pokloniti jeste Vaše vreme. Budite mu dobar uzor, jer ne možete jedno pričati, drugo raditi i očekivati od deteta da će uspeti sve to da isprati na pozitivan način.

Važan je osmeh. Igra. Pažnja. Razgovor. Vreme koje ćete provesti zajedno šta god radili. Važno je strpljenje, razumevanje i podrška. Vaše dete nije naučeno rođeno. Mnogo toga zavisi od genetike ili od temperamenta. Ali još više zavisi od sredine, odnosno u prvih nekoliko godina života – najviše od Vas.

Uživajte u toj fazi koja Vam je smešna ili Vas nervira. Uživajte u njihovom glupiranju, smehu, uspavljivanju. To je ono što je zaista važno. Kad god legnem sa decom i gledam ih kako bezbrižno spavaju, shvatim da smo ceo dan proveli tako što smo usput obavili neki manji razgovor. Gledala sam ih krajičkom oka dok sam prala sudove. Mešala se samo kad su se posvađale ili potukle.

Osećaj krivice je stalno prisutan. Zapitajte se. Da li provodite dovoljno vremena sa decom? I da li je sve to što radite stvarno neophodno i važnije od vremena koje  ćete provesti sa njima? Verujte mi, posledice ćete osetiti tek kasnije, možda tek u njihovom pubertetu.

Zato, aktivirajte se već danas. Ostavite nebitne stvari. Neka Vas čekaju sudovi i prašina. Potrebni ste deci više nego što mislite. Dok su mali tada ste im najpotrebniji, a oni Vam neće to reći otvoreno. Razmislite o svojim prioritetima i uživajte u stvarno bitnim stvarima.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor