Da li je vaš tinejdžer iskren?

Većini roditelja se diže kosa na glavi kada krene ta čuvena faza zvana pubertet. Dete više nije dete, menja se, počinje sa drugim interesovanjima, a Vi ne možete više da ga kontrolišete kao ranije. Počinje još jedan novi problem – ne možete da prokljuvite kada je dete iskreno, a kada ne i to Vam dodatno otežava već, ionako, težak posao.

U ovakvoj konstelaciji ponekad budete prevareni, a dete bude nepravedno optuženo. Neiskren odnos Vam kvari dugo sticanu bliskost. Mogu se porušiti temelji koje ste godinama gradili. Evo nekoliko pokazatelja na osnovu kojih možete zaključiti da dete ne govori istinu:

Ne gleda Vas u oči. Dete koje je oduvek bilo iskreno i sa kojim ste imali dobar,blizak i korektan odnos, često će spustiti glavu ukoliko mora da Vas slaže. Isto tako, može gledati i u neki drugi predmet u prostoriji. Ali, pripazite. Ovo može biti i znak nezainteresovanosti za trenutnu temu, što je veoma čest slučaj u pubertetu.

Okleva sa odgovorom. Ovo je klasična kupovina vremena. Dete pokušava da promeni temu, ubacuje suvišne detalje i informacije i ne može da Vam da kratak i konkretan odgovor na postavljeno pitanje.  Ukoliko počnete da postavljate dodatna pitanja postaje nervozno. Ali, budite pažljivi. Možda samo želi da ima malo više prostora, a Vi previše kontrolišete. Razmislite šta je Vas nerviralo kod roditelja kada ste bili u pubertetu…

Postaje agresivno. Dete Vam je, inače, poprilično smireno. Međutim, ukoliko mu postavite određeno pitanje, a ono postane agresivno – sigurno pokušava nešto da sakrije. Ovakva reakcija je karakteristična za decu koja nisu očekivala određeno pitanje, stoga nisu ni pripremili šta će reći. Napad je najlakša odbrana.

Pokazuje nekontrolisane gestove. Niko se ne oseća prijatno kada treba da slaže. Zbog toga sledi niz nekontrolisanih radnji: dete počinje da crveni, preznojava se, češka se, gricka usne ili nokte, ne može da bude na jednom mestu. Ovakve reakcije ćete veoma lako prepoznati, jer najbolje poznajete  sopstveno dete koje se ne oseća dobro u svojoj koži.

Ovo su neki klasični i univerzalni znaci laganja. Međutim, ukoliko Vaše dete ima visoko samopouzdanje i već neko vreme „isprobava“ neiskrenost i manipulaciju – nećete ga baš tako lako uhvatiti u laži. Što više vežbamo, to smo bolji. Pokušajte da ne shvatate sve suviše lično, jer u ovom periodu imaju mnoštvo uticaja sa strane.

Umesto izigravanja policajca, možda je bolje da promenite vaspitni stil i prilagodite ga dečijem uzrastu. Ne vaspitavate ga na isti način kada ima pet, deset ili petnaest godina. Razvijajte se zajedno sa detetom. Gradite blizak odnos. Naučite dete da Vam može reći sve, pa čak i kad je to nešto loše. Blizak odnos i otvorena komunikacija u svakom momentu je ključ uspeha.

Ukoliko primetite da Vas dete često slaže, porazgovarajte sa njim o tome. Razmislite da li ste i Vi do sad bili preterano strogi, pa dete ne sme da Vam saopšti ružne vesti. Osetljivija deca se brinu za roditelje i ne žele da ih nerviraju, pa često mogu sakriti istinu. Budite spremni na otvoren razgovor, ali i na promenu na koju bi Vam dete moglo ukazati. Ponekad roditelji budu veća deca njego njihovi mališani. Budite spremni.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor