Koje su razlike između „dobrih“ i „loših“ veza?

Da se ne lažemo – svaka veza ima svojih uspona i padova. Postoje situacije preko kojih partneri prelaze lako, ali i one koje predstavljaju ozbiljnu prepreku. Da li će se problem rešiti ili ne – zavisi od mnogih faktora.

U zdravim i dobrim vezama mnoge stvari su drugačije. Problemi se posmatraju kao izazovi, a ne kao nerešive prepreke koje ugrožavaju bilo čiju stranu. Partneri su zreli, umeju da se stave na tuđe mesto. Nije im problem da s’vremena na vreme svoje potrebe stave u drugi plan.

Umeju da saslušaju. Znaju kada nije vreme za razgovor o teškim temama. Poznaju svog partnera i znaju kako da reaguju na mane. Prag tolerancije im je visok. Imaju mnogo više razumevanja i strpljenja za sve što nije okupano ružičastim bojama.

Otvorena i iskrena komunikacija je ključna. U dobroj vezi partneri ništa ne kriju jedno od drugog. Razgovaraju čak i o teškim i neprijatnim temama. Otvoreno govore šta im smeta, ali niko od njih ne želi da bude u pravu, već da reši problem.

Izvinjenje nije tabu tema. Ponos nije na prvom mestu. Oba partnera su spremna da uvide svoje slabosti, izvine se zbog grešaka i traže oproštaj. Probleme neće stavljati pod tepih i čekati da se reše sami od sebe. U lošim vezama partneri ćute kada znaju da nisu u pravu ili da su pogrešili. Čekaju da razgovor krene spontano, a svađa se više ne pominje (sve dok ne iskrsne neki novi problem).

U zdravoj vezi partneri su fokusirani na dobre stvari. Prihvatili su da partner ima nekoliko mana i naučili kako sa njima da se izbore. Dobre stvari ne uzimaju zdravo za gotovo. Kada jedan od partnera ima loš dan, drugi pokušava da ga smiri i da mu pruži podršku.

U lošim vezama partneri se stalno raspravljaju. Jedva čekaju trenutak kada će na nezdrav način izneti svoje nezadovoljstvo. Kada su oba partnera ljuta ili nezadovoljna zbog nekih drugih problema, umanjena je mogućnost da će bilo kakva rasprava izaći na dobro. Na taj način partneri hrane nezadovoljstvo i neraspoloženost. Ne uvažavaju i ne poštuju drugu stranu. Sukobi često eskaliraju.

Kada imate zdrav odnos – verujete svom partneru. Ne sumnjate u njegove izjave, ne preispitujete ga, niti kontrolišete. On nije malo dete. Partneri preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Suprotno od toga, u lošim vezama je odnos stalno zategnut, negativna atmosfera je stalno prisutna. Nepoverenje je opterećujuće.

Prihvatate ga onakvim kakav jeste. Ne pokušavate uporno da ga promenite. Ako je to slučaj, pre ili kasnije će doći do nezadovoljstva. Vaš partner ima drugačija interesovanja, voli drugačije stvari. Sve to prihvatate bez ikakvih problema.

Organizujete se tako da imate vremena i za svoje prijatelje ili hobi. Negujete zajednički odnos, ali negujete i sebe. Nema mesta ljubomori, nepoverenju i kontroli.

Uradite jednostavan test. Zavirite u sebe. Odgovorite na jednostavno pitanje: da li ste srećni sa svojim partnerom? Svako od nas ima prepreka i problema u životu. Neće Vam biti ružičasto svakog dana. Ali, ako Vam odnos sa partnerom sve ovo otežava umesto da olakšava – razmislite zbog čega je to tako.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor