Zbog čega nadređeni maltretiraju na poslu?

Maltretiranje može biti različito. Neki nadređeni skidaju određeni procenat sa plate, dok drugi preuzimaju različite psihološke mere koje većini ljudi padaju mnogo gore. Od prebacivanja na drugo radno mesto, davanja radnih zadataka koji se ne mogu postići u predviđenom roku, duže ostajanje na poslu, pa sve do vikanja i uvreda.

Ima situacija kada je nadređeni opravdano ljut na zaposlenog. Na primer: radnik ne želi da radi, stalno kasni na posao, ofrlje obavlja svoj posao, ima česte i nepotrebne pauze za kafu ili cigarete… Nažalost, postoje i situacije u kojima zaposleni savršeno obavlja sve radne zadatke, a nadređeni i dalje ne popušta.

Nema pravila da li će Vas maltretirati muškarac ili žena. Istraživanja pokazuju da žene uglavnom maltretiraju druge žene, dok muškarci ne biraju.Žene koriste različite metode zaplašivanja. One žele da potkopaju, ukore i zaplaše. Uživaju u osećaju moći, naročito sa onima koji ne znaju da se brane. Nad njima mogu da se iživljavaju, jer znaju da se neće pobuniti. Ukoliko neka od njih pokaže zube, nju uglavnom ostavljaju na miru.

Nadređeni se, ponekad, plaše i uspeha drugih. Zbog toga žele da spreče napredak zaposlenih na sve moguće načine, uglavnom skrivene. Isto tako, mogu biti perfekcionisti. Oni vole da je sve pod koncem. Onako kako su oni zamislili. Žele da se radi po njihovom i nikako drugačije. Nema veze što biste Vašim načinom postigli isto, za kraće vreme. Ove osobe žele da imaju kontrolu uu svojim rukama, inače ne znaju gde udaraju.

Stres je još jedan od razloga zbog čega nadređeni maltretiraju svoje zaposlene. Nezadovoljni su, imaju puno posla ili probleme kod kuće, pa će se iskaliti na Vas.

Šta god da je u pitanju od nabrojanih razloga, znajte da to nije Vaš problem. Imate svoje obaveze i odgovornosti, ali i svoja prava. Svako od nas može imati loš dan, pa može pući na druge. Međutim ukoliko ovakav način komunikacije potraje – u pitanju je maltretiranje. Bez obzira koju poziciju ili funkciju ima ta osoba, ona nema prava tako da se ponaša prema Vama.

Pokušajte da ne pokazujete svoje emocije. Nasilnik se hrani tuđim strahom i nervozom. Ukoliko to nije slučaj – odustaje. Nemojte biti strogi prema sebi i tražiti sopstvene greške. Vi niste odgovorni za postupke drugih ljudi. Nemojte izgubiti svoje samopouzdanje, samo zato što to neko drugi želi. Borite se za sebe.

Radite svoj posao kako treba. Ukoliko počnete neodgovorno da radite svoj posao, ponašanje nasilnika će delovati opravdanije. Nemojte mu to dozvoliti.

Izgradite dobre odnose sa drugima. Nemojte dozvoliti da Vam nadređeni pokvari prijateljstva na poslu. Njima je cilj da Vas udalji od drugih ili ih okrene protiv Vas kako biste brže sami dali otkaz.

Potražite pomoć. Obratite se advokatu ili prijatelju koji je imao slične probleme. Budite pažljivi sa ljudskim resursima, jer situacija se često ne završava kako treba. Oni rade  za firmu, a ne za Vas, pa je moguće da će tako i delati.

Obratite se psihologu ili psihoterapeutu. Ukoliko maltretiranje na poslu dugo potraje, sigurno će uticati na Vaše psihičko i fizičko zfdravlje. Ostanite pribrani i reagujte pametno.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor