Da li je normalno da se vremenom „ohladimo“ u vezi ili braku?

U početku nas pokreće strast. Jedva čekamo kada ćemo videti partnera. U neku ruku, opterećeni smo njime, a zanemarujemo sve ostale aspekte života. Stalno nam je u mislima. Ne možemo da se koncentrišemo. Posao radimo ubrzano i površno. Manje se viđamo sa prijateljima, jer sve vreme ovog sveta želimo da provedemo sa partnerom.

Vreme prolazi. Iako nam je još uvek najlepše sa partnerom – počinjemo da se „hladimo“. Na svu sreću. Ne znam kako bismo funkcionisali da smo stalno pod uticajem zaljubljenosti. Ne živi se od ljubavi. Dešavaju nam se svakodnevne stvari – posao, stambeni kredit, deca, nespavanje, problemi i prepreke…Ali, partner je i dalje tu.

Kada bi me neko pitao da li bih volela tu početnu fazu ili podršku i ljubav koju sada imam od partnera – uvek bih izabrala ovo drugo. Nekako je stabilnije, dublje, značajnije, lepše… Sa sve sat vremena slobodnog vremena dnevno.

Posao i obaveze iziskuju svoje. Deca takođe. Ali, kada oni zaspu – mi imamo tih sat vremena pred spavanje u kojima uživamo samo nas dvoje. Iako su odnosi „zahladneli“ u smislu zaljubljenosti, zamenilo ju je nešto mnogo jače – ljubav.

Istraživanja govore u prilog tome da je prvih godinu dana veze „vrelo i strasno“. Ta faza se polako smiruje, a zamenjuju je drugi aspekti odnosa i povezanosti. Nastupa prijateljstvo, bliskost, razumevanje, podrška, oslonac, strpljenje, tolerancija, kompromis…

Želja za intimnim odnosima i dalje ostaje, mada ne toliko strasno kao u početku – naročito ako imamo malu decu, pa je čak i organizacija pod znakom pitanja. Ali, partnere povezuje mnogo toga dubljeg i značajnijeg od telesnog uživanja.

Kako rastu problemi i prepreke, parovi se povezuju još više. Zajedničko iskustvo ih vezuje. Kada „pregrme“ još jedan veliki problem, parovi govore da su bliži i jači nego ikad pre.

Kvalitetan brak ne predstavlja samo niz ružičastih osećanja. Partner nam je, pre svega, prijatelj. Video nas je u svim mogućim i nemogućim izdanjima i još uvek je tu. Video nas je nervoznu, tužnu uplakanu, besnu, bespomoćnu, razočaranu… I bez obzira na sve to, voli nas još više nego u početku kada smo bile samo lepo „upakovane“ .

Zato, ako je strast počela da se „hladi“, a uspeli ste da podignete vezu ili brak na mnogo viši nivo – ne brinite. Ne možemo sa svima deliti taj dublji smisao života. Strast se možda malo ohladi, ali se zato pojačaju drugi aspekti odnosa, bez kojih ne bismo izdržali decenije braka.

Ulažite u svoj brak. Nemojte ga zanemariti i dopustiti da se skroz „ohladi“. Iznenadite partnera, priredite nezaboravan dan ili veče (koliko ste u mogućnosti zbog male dece).

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor