Konflikti na radnom mestu

Na radnom mestu je konflikt neizbežan. U kolektivu ima mnogo ljudi, samim tim ima i mnogo različitih mišljenja. Dok bi neko radni zadatak obavio na jedan, neko drugi bi ga obavio na drugi način. Takvi konflikti predstavljaju rezultat različitih sposobnosti, ličnih uverenja, verovanja i suprotstavljenih interesa.

Nije lako pronaći kompromis. Sujeta se često nalazi na prvom mestu, iako osoba zna da je bolje rešiti problem na način koji je predložio kolega. Pobeda ne bi trebala da bude cilj, jer se u tom slučaju uvek jedna strana nalazi na gubitničkom terenu. Kompromis treba zadovoljiti obe strane, ali istovremeno biti u interesu svih zaposlenih.

Ukoliko ne vlada dobra atmosfera na poslu – u velikom ste problemu. Time je produktivnost svakog zaposlenog poprilično smanjena. Međutim, postoje i zdravi konflikti gde će zaposleni razmenjivati ideje, razmišljanja i motivisati grupu na rad. Takvi konflikti su dobrodošli.

Pošto na poslu provodimo jednu trećinu dana, važno je da naučimo određene veštine koje će nam pomoći uspešno da rešimo ili izbegnemo konflikt. Ne možemo birati saradnike i svi mi imamo različita iskustva iza sebe. Različiti smo i po karakteru i po temperamentu, radnom i životnom iskustvu. Zbog toga ne možemo reći ono što nam prvo padne na pamet. Moramo sačuvati dobar odnos, makar bio samo poslovan.

Izvucite korist iz konflikta. Razmislite šta ste sve naučili o određenoj poslovnoj temi, ali i suparniku. Da biste uspešno rešavali konflikte, važno je poznavati svog sagovornika, njegove vrline i mane, način reagovanja u stresnim situacijama…

Nemojte dozvoliti da konflikt dugo traje. Nemojte stavljati probleme pod tepih, već ih rešavajte u što kraćem roku. Time ćete se pre osloboditi negativnih misli i nastaviti saradnju i radne zadatke. Ukoliko konflikti dugo traju, prebacuju se i na naše lično zadovoljstvo i produktivnost.

Budite iskreni i otvoreni. Komunicirajte jasno, direktno i konstruktivno. Na taj način će drugi vrlo brzo razumeti našu poziciju. Razgovarajte sa drugima onako kako želite da drugi razgovaraju sa Vama. Nemojte praviti spletke, raditi iza leđa i ogovarati, jer će takav način saradnje pre ili kasnije da se završi kako ne treba. Samim tim ćete i Vi biti nezadovoljni na svom radnom mestu.

Ne shvatajte sve lično. Ponekad, za određeno ponašanje postoji veoma dobro objašnjenje. Često je u pitanju nesporazum i loš dan. Nemojte biti ponosni, već zreli i zamolite suprotstavljenu stranu da Vam objasni o čemu se radi.

Emocije stavite sa strane, bez obzira što Vam samo naviru. Ne rešavajte probleme ishitreno i u hodu, već posvetite vremena problemu koji je iskrsao. Nasamo obavite razgovor sa osobom sa kojom ste u konfliktu. Publika i sudije Vam ne trebaju. Razmišljajte svojom glavom.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor