Da li vaše dete ignoriše ličnu higijenu?

Lična higijena ne obuhvata samo kupanje ili tuširanje. Ona obuhvata redovno i pravilno pranje ruku pre svakog jela, ali i kada uđemo u stan, diramo nešto prljavo, itd.Isto tako, lična higijena obuhvata i redovno pranje zuba.

Dok su deca mala, većina roditelja ne insistira na ovome. Često je to zamoran proces. Ponavljamo jedno te isto godinama. Dosadni smo ne samo deci, već i vrapcima na grani. Ali, lakšeg načina nema. Dete mora da zna koliko je lična higijena važna za prevenciju bolesti.

Naučite dete da pravilno sprovodi ličnu higijenu. Ono mora prati zubiće ujutru i uveče pre spavanja. Ali, važno je da ga naučite kako se peru zubi. Nije dovoljno samo umazati ih pastom za zube.

Isto važi i kada govorimo o pranju ruku. Deca najlakše prenose različite viruse. Često su u kontaktu, dodiruju se, igraju zajedničkim igračkama, stavljaju ruke u usta. Naučite ih da pranje ruku treba trajati barem 20 sekundi pri čemu se trljaju dlanovi, nadlanice i mesta između prstiju.

Objasnite im kako da se brišu toalet papirom nakon svake nužde, naročito devojčicama. I budite uporni u tome.

Kada deca uđu u pubertet, često se stide. Žele da se kupaju sama, što je sasvim normalno. Ali, vodite računa da ih na vreme naučite kako da pravilno sprovode higijenu, jer će posle biti kasno. Tinejdžeri su često površni, stalno negde žure i nervozni su. Zbog toga „nemaju vremena“ za pravilno pranje ruku ili zuba. Misle da je dovoljno staviti dezodorans.

Međutim, ne radi se samo o upornoj i dosadnoj priči. Deca Vas često posmatraju. Sigurno se sećate onog perioda dok su Vam mala deca uletala u kupatilo. Oni tada posmatraju da li ćete i kako oprati ruke ili zube. Budite njihov uzor i ne popuštajte u ovoj, veoma važnoj, navici.

Imate najveću ulogu u životu svog deteta. Međutim, vodite računa da se ovome posvećuje velika pažnja u vrtiću ili školi. Deca najlakše uče dok su mala. Nemojte misliti da je suviše rano ili suviše kasno za učenje bilo čega. Popričajte sa vaspitačicama u vrtiću i saznajte na koji način uče decu ličnoj higijeni.

Ukoliko primetite da se tome ne pridaje suviše velika pažnja, slobodno recite zaposlenima šta Vas muči. Insistirajte na tome. Imate pravo na to.

Porazgovarajte i sa Vašim partnerom. Važno je da oboje, istom merom insistirate na pravilima koja želite da Vaše dete usvoji.

Kada Vaš mališan ode da spava kod bake ili deke, spakujte mu četkicu i pastu za zube i mali peškirić. Pričajte o tome koliko je važno da koristi isključivo svoj pribor za ličnu higijenu. Porazgovarajte i sa bakom i dekom na ovu temu. Objasnite im koliko Vam je važno da naučite mališana zravim navikama. Važno je da imate dogovor.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor