Kada ste oprostili, da li ste zaista oprostili?

Posvađali ste se sa partnerom. Povredio je Vaša osećanja. Ne možete poverovati da je rekao to što je rekao ili uradio to što je uradio. Ljuti ste, razočarani, tužni i bespomoćni. Posle određenog vremena sedate da razgovarate. Došli ste do kompromisa. Još uvek Vas sve to boli, ali rešili ste da mu oprostite. Da li ste uspeli?

Pre svega, trebamo da razgraničimo oproštaj i zaborav. Kada oprostimo – nismo zaboravili. Nemamo pamćenje zlatne ribice. Sećamo se svake rečenice ili ponašanja, ali smo odlučili da ćemo krenuti dalje. Ali, na svu sreću, oproštaj nije toliko moćan.

Desiće nam se da se prisetimo onoga što nas je zabolelo u najtežim životnim momentima. Kada ne budemo mogli da spavamo – setićemo se koliko nas je partner povredio. Dok budemo šetali, čućemo neki drugi par kako se raspravlja i vratiće nam film unazad kao da se sve juče dogodilo. Čudan je način na koji funkcioniše naš mozak.

Mrzećete svaku situaciju koja Vas podseća na ono što se desilo – šta god to bilo. Nismo svi jednaki. Dok biste  Vi opušteno prešli preko određene situacije, Vaša najbolja prijateljica ne bi. I to je u redu.

Ponekad ćete mrzeti sebe. Pitaćete se da li je sa Vama sve u redu? Da li se borite sa nedostatkom samopoštovanja? Koji je Vaš problem? Zbog čega ste ostali u toj vezi ili zbog čega ste je okončali? Milion pitanja će Vam otežati dan. Ili jedan period u životu.

Da li ste stvarno oprostili to što mislite da ste oprostili? Vrlo lako možete ovo da proverite. Počinje još jedna rasprava sa partnerom na neku sasvim desetu temu. U naletu besa – ponavljate i prebacujete mu ono što ste mu oprostili. Besnite sve više i više i ne možete da se smirite. Rasprava oko čarapa postaje rasprava oko onoga što NISTE oprostili.

Da li je ovo fer? Nije. Ni prema Vašem partneru, a ni prema Vama. Ukoliko se često nalazite u ovakvoj situaciji, razmislite: da li ćete stvarno oprostiti ili napustiti partnera?

Kada stvarno oprostite to znači da možete da živite bez mržnje, besa, razočaranosti i tuge svaki put kada se pomene taj čuveni događaj kojim Vas je partner povredio. To znači da možete da se setite tog događaja, a da Vam ne poraste pritisak na hiljadu.

Moguće je. Ljudi koji se nalaze u višedecenijskim brakovima – potvrđuju to. Ali, oproštaj obično ima veze sa tim da se partner iskreno izvinio i pokajao zbog nečega što je uradio. I to je pokazao na odgovarajući način.

Da li ste stvarno oprostili ili još uvek mučite sebe? Stavite tačku na to, šta god to Vama značilo. Svako ima svoj način.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor