Šta se sve dešava u otvorenoj komunikaciji?

Malo koji par se može pohvaliti otvorenom i iskrenom komunikacijom. Šta sve parovi čine kada otvoreno komuniciraju?

Postižu kompromis. U zdravoj komunikaciji partneri uspevaju da, s’vremena na vreme, stave sebe na drugo mesto. Znaju da budu iskreni, a da, istovremeno, ne povrede partnera.

Pokazuju ranjivost. U otvorenoj komunikaciji nema straha da će partner bilo šta iskoristiti protiv nas. Biće upoznat sa našim najvećim slabostima, ali će znati kako da ih upotrebi za zajedničko dobro. Ne osećaju se oguljeno, niti poniženo.

Rasprava postoji. Zabluda je da u kvalitetnim vezama ili brakovima ne postoji rasprava. Parovi se posvađaju s’vremena na vreme, ali iz tih svađa i rasprava izaze kao pobednici. Oni kažu jedno drugom šta osećaju, ali tu informaciju iskoriste za unapređenje svoje veze.

Izlaze jedno drugome u susret. U otvorenoj komunikaciji druga strana zna sve. Zbog toga ima razumevanja kada je partneru teško, kada je učinio nešto što na prvu loptu ne izgleda baš najbolje. Pomaže mu čak i kad nije lako, ima razumevanja za kašnjenja, manjak slobodnog vremena (na primer, kada ima previše posla) ili bilo šta tome slično.

Konstruktivno rešavaju problem. Bez obzira na sve prepreke, u kriznim situacijama partneri umeju zajedno da sagledaju kako stoje stvari, šta je kome potrebno, šta je realno izvodljivo, na koje načine će rešiti prisutni problem.

Partneri pokazuju svoja osećanja. Ne prikrivaju nežnost. Možda ne govore svakog časa to verbalno, ali svakako pokazuju svojim ponašanjem, gestovima, sitnicama.

Nije im ništa naporno. Kada ih partner nazove zbog neke usluge, ništa im nije teško. Isto tako, znaju da će druga strana učiniti to isto za njih. Ne mere, ne pamte, jednostavno učine.

Opraštaju. Oni znaju da partner nije savršen. Znaju za sve njegove vrline, ali i mane. Ne ljute se kada partner posle posla dođe premoren kući i nema volje za žurke i druženje. Jednostavno se razumeju bez mnogo objašnjavanja i na kraju obe strane uživaju.

Imaju puno strpljenja i razumevanja. Partneri koji imaju zdravu komunikaciju znaju da veza nije ružičasta bajka. Obe strane se trude i ulažu. Svakog dana u svakom trenutku. Kada jedan partner popusti i nema snage, drugi partner to nadomesti. Jednostavno, ponašaju se kao povezan sistem koji u slučaju kvara ipak zna kako da funkcioniše.

Zato, razgovarajte i samo razgovarajte. Nije toliko važno da budete slični, koliko je važno da razumete potrebe onog drugog. Nijedan brak ne opstaje sam od sebe. Ne očekujte to ni od sebe, ni od svog partnera.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor