Ko ne želi – pronalazi izgovor! Ko želi – pronalazi način!

Uspeh je tako relativna i individualna stvar. Dok jednoj osobi znači novac, drugoj znači obrazovanje. Primera ima onoliko koliko je i ljudi. Mediji i „stručnjaci“ nam prosipaju razne rečenice pozitivnosti i ružičaste stvarnosti. Istina je sasvim drugačija od toga.

Ono što dovoljno želiš, to ćeš i dobiti. Kako tumačite ovu rečenicu? Ako mislite da je dovoljno nešto samo jako želeti i ne raditi apsolutno ništa po tom pitanju – u grdnoj ste zabludi. Ona ipak ima svoje skriveno značenje. Kada nešto jako želimo, bićemo uporni. Nećemo odmah odustati. Probaćemo milion načina, sve dok ne pronađemo onaj jedan koji nam odgovara. Žrtvovaćemo mnogo toga. Biće dosta neprospavanih noći.

U prirodi nam je da lažemo sami sebe. Kada neko drugi uspe u bilo čemu – uspeo je zato što su mu finansijski pomogli mama, tata, momak ili muž. Kada mi uspemo – uspeli smo zbog vlastitog truda i rada. Možda će Vam ovaj način gledanja na stvarnost pomoći da mirno spavate. Sasvim drugo pitanje je da li će Vas dovesti do uspeha.

Budite realni. Niste malo dete. Možete da se suočite sa istinom, kakva god ona bila. Sagledajte stvari na objektivan način. Pomoći će Vam u napredovanju.

Učite na greškama. Svi mi grešimo. Pametni uče iz svojih grešaka, dok ih oni drugi ne priznaju i tapkaju u mestu. Budite zreli i barem sebi priznajte kada ste pogrešili. Laž Vas nikud neće odvesti.

Budite strpljivi. Nijedan pravi uspeh se ne postiže preko noći. Iza toga se krije mnogo rada, truda, odricanja, umora i nesporazuma. Isto tako, naučite da prepoznate pravi trenutak za važne odluke. Osim što je važno da znamo kada da proletimo glavom kroz zid, važno je znati kada odustati ili otići.

Dajte sebi vremena. Bez obzira da li započinjete nov biznis ili se borite sa nekom životnom nedaćom, nemojte biti strogi prema sebi. I hrani je potrebno vremena da se skuva. Ocenite, procenite, pričajte, analizirajte, radite…

Budite fleksibilni. U većini situacija nije dovoljan samo jedan način, bez obzira koliko dobar bio. Potrebno je da primenjujemo svo naše znanje i iskustvo, ali i da budemo otvoreni kako bismo naučili nešto novo. Ova „mešavina“ je nabolja.

Ništa nećete dobiti ako samo „zagrebete“ površinu. Uložite trud i rad. Uložite sebe i uspeh neće izostati. Ne verujte u bilo šta što se gradi tokom noći, jer neće potrajati čak i ako naizgled uspe. Da, uz sve ove sastojke potrebno Vam je i mnogo sreće.

Nemojte biti od onih koji se zatrpavaju izgovorima. Nemojte biti od onih koji lažu sebe. Pravi put je, uglavnom, onaj teži kroz koji se sami morate probijati bez obzira na sve vremenske prilike i neprilike. Pronađite način da uspete u onom što stvarno želite. I verujte – neće se ostvariti preko noći.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor