Zbog čega nikako ne mogu naći odgovarajućeg partnera?

Vremena su se promenila. Vladaju neke nove vrednosti koje većina ljudi, ipak, ne želi da prati. Sve je postalo brzo, lako, instant, neobavezujuće… Pa tako i ljubav (ukoliko se tako može nazvati). Oni koji još uvek žele nešto stabilno – u velikom su problemu. Niko se više ne daje, ne trudi, ne želi nikakve kompromise, nema strpljenja da ulaže, boji se svega iskrenog…

Rezultat toga – učimo da živimo sami. Bez oslonca na polju partnerske ljubavi. Ponekad je to dobro i ne trebamo se zadovoljiti mrvicama. Naravno da nećemo živeti u vezi ili u braku u kojem smo nesrećni. Naravno da se nećemo udati za prvog koji naiđe samo zato što smo prešle tridesetu. Naš odabrani partner mora imati određene kvalitete. A naš odnos mora biti kvalitetan i zadovoljavajuć.

Sve je više singl devojaka i momaka. Da li je zaista u pitanju promena načina života i vrednosti ili ima i nečeg drugog?

Ne dajemo nikakvu šansu. Posmatramo spoljašnjost. Izlazimo na određena mesta i glumimo nešto što nismo. Nije problem što je sve oko nas veštačko, već smo i mi postali isti. Devojke su toliko našminkane da ih ne možete prepoznati kada skinu šminku. Momci se kite nekim materijalnim stvarima i misle da će to privući „pravu osobu“. Svi dižemo nos, pravimo se važni, ne želimo da probijamo led…

Živimo u prošlosti. Neko Vas je povredio. Prethodni raskid se gadno završio. Svako od nas je iskusio to. Zbog toga ne dajemo nikakvu šansu suprotnom polu. Govorimo kako ne možemo naći normalnog partnera, a u stvari nikog i ne puštamo blizu, jer se bojimo da ćemo ponovo doživeti istu sudbinu. Ako život nameravate da provedete u strahu i razmišljanju „šta bi bilo kad bi bilo“ – samo napred!

Nismo svesni svojih mana. Nailazimo na tuđe i veoma dobro ih detektujemo. A šta je sa našim manama? Svi ih imamo. Šta ćemo sa tim? Prihvatite ljudsku nesavršenost i zagrebite ispod površine. Možda ćete se prijatno iznenaditi.

Ne želimo da radimo na sebi. Nezreli smo. Sebični. Usmereni samo na sopstveno biće. I to ne želimo da menjamo. Ni zbog koga. Ponašamo se kao princeze čiji prinčevi dolaze na audiciju. A mi samo trebamo da izaberemo. Ne mešajte realni život i bajke.

Osvrnite se na pogrešna uverenja koja ste gradili tokom života. Razgovarajte sa najboljom prijateljicom. Razgovarajte sa nekim ko je u kvalitetnom braku već deset, dvadeset godina. Da li je svaki trenutak ružičast? Svakako da nije. Kvalitetna veza ima i teških trenutaka. Ne lete leptirići u stomaku svakog dana. Ali, kvalitetna veza je uprkos svim problemima stabilna. Partneri su srećni.

Kada se sledeći put budete zapitali zbog čega još uvek nemate „savršenog“ partnera, obratite pažnju i na sebe i na svoje mane. Radite na sebi. Preispitajte se. Ne trebate pristajati ni na šta što Vas ne ispunjava. Ali, razmislite, da li ste baš uvek realni?

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor