Učite li decu o ljubavi, vezama, braku…?

Stalno mi je u glavi da je o ljubavi ne mogu naučiti svojim filozofskim govorima. Ona će me posmatrati. Gledaće da li uspevam da se izborim sa ovim ili onim problemom. Gledaće me dok mu trabunjam o čarapama koje je ostavio na sred sobe. Gledaće me kako ga tešim kada je izgubio posao. Gledaće me onako ljutu, jer mi se nešto ne sviđa kod njega. Gledaće me…

Nisam mišljenja da se ne trebate posvađati ispred svoje dece, jer ćemo ih onda naučiti da je u braku sve ružičasto, a nije. Smatram da mogu POVREMENO biti prisutni i dok se Vi raspravljate sa svojim partnerom. Naravno, ako je ta svađa zdrava. Nikakve ružne reči i bilo kakvo nepoštovanje tuđeg mišljenja ne dolazi u obzir. Nikakve teme koje su za njih još uvek preteške.

Gledala je crtać, dok smo se mi raspravljali oko slobodnog vremena. Mislila sam da nisam toliko temperamentna, sve dok me ona nije pitala:

„Mama, jel ti i dalje voliš tatu?“ Spustila sam ton i rekla: „Naravno ljubavi moja. Volim ga.“

„Samo si trenutno ljuta na njega, jel?“ Zamislila sam se i rekla: „Da, mila. Ljuta sam, ali ga i dalje volim najviše na svetu. Tata i ja ćemo rešiti ovaj problem.“

Bacila me je u razmišljanje. Kako razmišljaju tek deca u čijim brakovima ima mnogo rasprava ili daleko bilo ružnih reči ili fizičkog nasilja? Kako li se tek oni osećaju?

Kako da je naučim da bude srećna? Kako da je naučim da su veze ponekad teške? Kako da je naučim da je u redu biti ljut, iako nekog voliš najviše na svetu? Kako da je naučim da uvek i u svakom momentu može da kaže šta misli svom budućem partneru? Kako da je naučim da skupi hrabrost i ode, onda kada ta veza više ne bude funkcionisala? Milion pitanja…

Ove lekcije uopšte nisu lake. Prihvatite da svojim primerom pružate najviše, ali im ponekad ni to neće biti dovoljno. Ko zna na koga će naići, u kakvoj će situaciji biti, šta će voleti i tražiti kod drugih. Ali, vodite računa da im prenosite prave vrednosti. U redu je ponekad biti ljut na partnera, sve dok se međusobno volite i oboje trudite i poštujete.

Ne možete ih ovome naučiti ukoliko dete posmatra svađe u kojima vređate svog partnera na bilo koji način. Ne možete očekivati da budete temperamentni i vičete, a nju naučiti koliko je to pogrešno.

Izgradite poverenje sa svojom decom. Ono je najvažnije. Ona mora znati da uvek i u svakom trenutku može doći do Vas i tražiti savet. Ali, budite realni. Taj budući momak će biti neko koga je ona izabrala. Ukoliko ga stalno kritikujete zato što se Vama ne sviđa zbog najmanjih gluposti, ona Vam neće govoriti sve. I tu ćete je izgubiti. A ona može napraviti kobnu grešku.

Primerom im pokažite šta je u redu, a šta nije. Ali, verujte im. Oni će biti u drugačijoj domenziji za 20 godina. A i Vi ćete se promeniti milion puta. Volite otvoreno, pričajte zdravo, poštujte drugačija mišljenja. Takav način će je, nadajte se, odvesti na ispravan put. I uvek im recite koliko volite njihovu mamu ili njihovog tatu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor