Kako reagujete kada vas neko povredi?

Sigurno ste barem jednom u životu bili povređeni. Od toga ne možete pobeći. Jedini način da ne budete povređeni jeste da ne osećate bliskost, privrženost i ljubav ni prema kome. Povrediti Vas može bilo ko: Vaš prijatelj, partner, porodica, poznanik, pa čak i slučajni prolaznik, ukoliko ste veoma emotivna osoba. Tada osećate niz negativnih osećanja: bes, tugu, očaj, nemoć, razočaranost… Svaka osoba se sa tim različito bori.

Kada nas neko povredi, automatski se zatvaramo prema svetu oko nas. Mislimo da ćemo na taj način zauvek rešiti sve naše probleme. Sumnjamo u svaki novi odnos ili prijateljstvo. Imamo strah od izdaje, prevare i odbacivanja. Smatramo da je taj neko to učinio namerno i da je samo to i želeo. Međutim, u većini slučajeva, to na sreću nije tačno.

Kada nas neko povredi, automatski nam opada samopoštovanje. Čini nam se da ne cenimo sebe dovoljno. Postajemo nesigurni, pitamo se zbog čega je to baš nas snašlo, smatramo da život nije fer… Neki smišljaju način osvete, dok drugi odustanu od bilo kakve iskrene i otvorene veze. Međutim, čak i ako se „osvetimo“ toj osobi, takav čin donosi samo privremeno olakšanje. Obično uvidimo da smo mnogo energije i volje potrošili na osobu koja toga nije vredna. Ukoliko reagujemo na ovaj način, samo otežavamo sebi. Normalno je da osećamo tugu i ljutnju, koja traje određeno vreme. Ali, što pre prihvatimo stvari onakvim kakve zaista jesu, pre ćemo pomoći sebi.

Umesto nezdravog načina reagovanja, pokušajte sa nečim novim. Dajte sebi vremena. Prokljuvite šta Vas je tačno povredilo. Ponekad je to i greška koju smo mi sami učinili. Tada smo zapravo besni na sebe. Probajte da ispravite stvari. Možda će Vam osoba koju ste povredili oprostiti. Ukoliko to ne bude slučaj, obratite pažnju kako ćete se ponašati u sličnim situacijama. Sve je škola u kojoj mnogo toga možete naučiti, ukoliko želite.

Probajte da ne shvatate sve suviše lično. Nije ceo svet protiv Vas. Možda je neko samo imao loš dan i rekao Vam nešto što zapravo ne misli. Umesto niza nezdravih emocija, ispravite situaciju. Zauzmite se za sebe. Recite toj osobi da ne može na taj način da razgovara sa Vama. Ukoliko je to Vaš pravi prijatelj ili bilo koja bliska osoba, sigurno ćete dobiti izvinjenje.

Što smo stariji i zreliji, shvatamo da određeni način reagovanja ne vodi nikud. Počinjemo manje da se durimo i skraćujemo vreme ljutnje. Zbog toga mnogi mogu da oproste neke stvari osobama koje vole. Svi mi možemo pogrešiti. Ne odbacujemo odmah te ljude. Postoje važni i jaki odnosi koji su vredni borbe i promene.

Svi smo mi različiti. Nekim ljudima je potrebno manje, drugim više vremena, kako bi neku stvar oprostili. Ali, ako ste već nešto oprostili, nemojte to stalno nabijati na nos osobi koja Vas je povredila. Pogotovo, ako vidite da je zaista naučila lekciju i učinila sve kako biste joj oprostili. Ovakav način komunikacije će još više opteretiti odnos i na kraju će se „raspasti“, a Vi ćete biti još besniji. Ukoliko ste nešto zaista oprostili, tada obično nemate potrebu da to prebacujete. Zbog toga, zapitajte se da li ste zaista spremni na to.

Važno je da shvatite da Vi ne možete promeniti druge, ukoliko oni to zaista ne žele. Ukoliko Vas je neko više puta razočarao, možda je vreme da mu kažete: „Zbogom!“ Ne možete izvući nešto što u drugoj osobi ne postoji. Zato, budite mudri. Ponekad treba oprostiti, a ponekad se samo treba okenuti i otići. Šta ćete učiniti, zavisi od Vas. Nemojte suviše brzo donositi sud i zaključak. Možete se pokajati.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor