3999180067_eaaeffb369_b

Prihvatate li jedno drugo takve kakvi ste?

Pre nego što stupimo u ljubavnu vezu, često smo već izgradili sliku o našem izabraniku. Međutim, ta slika ne predstavlja osobu, već naša uverenja o tome kakav bi naš doživotni partner trebao da bude. Ta slika često ne odgovara partneru koji se nalazi pored nas, jer je zaista nemoguće naći kombinaciju osobina iz snova. Ukoliko ne budemo otvoreni i realni, veza se vrlo brzo može završiti, a mi se osećamo prevarenim, jer partner nije onakav kakav se prikazivao u početku veze.

Zbog toga je potrebno mnogo vremena, kako bismo upoznali sve vrline i mane jedne osobe. Tek tada možemo reći da li nam ona zaista odgovara ili ne. Mane partnera ne predstavljaju nešto čega mi nismo svesni. I te kako jesmo. Međutim, mi ih prihvatamo. Naučimo da živimo sa njima. Uviđamo da osoba pored nas ima mnoge kvalitete zbog kojih smo je izabrali. I odlučimo da prihvatimo onih nekoliko stvari koje nas iritiraju. To isto čini i naš partner.

Ukoliko prihvatite jedno drugo takve kakvi ste, sigurno ćete imati mnogo manje nezadovoljstva, svađa i kritika. Međutim, to ne znači da ćete se Vi učauriti u braku, pa nećete napredovati ni na jednom drugom polju. To ne znači da ćete Vi prećutno prihvatiti svaku situaciju i svaki stav svog partnera. To znači da ćete uvek otvoreno razgovarati o svemu. To znači da ćete bodriti Vašeg partnera onda kada niko ne veruje u njega, ali ste prethodno upoznati sa svim njegovim željama, potrebama, potencijalima i mogućnostima.

Ukoliko postoji nešto što Vam smeta u odnosu, sigurno nećete to prihvatiti bez ijednog razgovora. Reći ćete partneru šta Vas muči. Zamolićete ga da određene stvari radi drugačije. I on će to učiniti. Ali, budite spremni da Vi to isto učinite za njega. Ali, te male promene čine 10 % njegove ličnosti. Nećete mu tražiti da postane avanturista, ukoliko ste shvatili da je poprilično povučen i ne voli nove stvari. Nećete mu tražiti da promeni sve što ga čini onakvim kakav je. Jer to onda više nije on. To je ta Vaša idealna slika koju niko neće moći da ispuni.

Možda će se dogoditi da Vam se ne sviđa to što je Vaš partner policajac, jer smatrate da je to izuzetno opasan posao. Možda će se dogoditi da Vam se ne sviđa to što je Vaš partner hirurg, jer ima izuzetno odgovoran posao koji uključuje operacije koje traju celu noć. Ali, Vi ste dovoljno upoznali svog partnera i shvatili da je njegov posao nešto u čemu on uživa, ma koliko opasno i odgovorno bilo. I zbog toga prihvatate nesvakidašnje radno vreme i nesvakidašnje situacije i događaje.

Ukoliko konstantno želite da menjate partnera, on se može osetiti izuzetno loše. Zbog želje da Vam učini sve za ljubav, on može izgubiti sebe – svoje želje, slobodno vreme, hobi, osobine koje su mu se svidele i koje poštuje. On se može promeniti zbog Vas, ali koliko će to zadovoljstvo trajati i da li će ono biti uzajamno? Ili će to biti samo Vaš projekat na kojem ste dugo radili?

Ne zaboravite da Vi u ljubavi niste nikakav naučnik koji stvara čuda. Taj početni polet vremenom bledi, a Vaš partner će poželeti da bude ono što je bio čitavog života – da bude svoj! Zato, rastite i razvijajte se zajedno. Bodrite svog partnera i budite mu vetar u leđa. Budite tu kada dođu teška vremena i kada imate krizu. Ali, budite onakvi kakvi ste! Budite onakvi kakvi Vi želite da budete! Ukoliko nađete partnera koji će to voleti i poštovati i ukoliko i Vi učinite isto, na pravom ste putu da ostvarite sve ono što ste oduvek želeli. Imajte razumevanja i strpljenja. Prihvatite različitosti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor