Budite hrabar roditelj!

Roditeljstvo je izuzetno težak i hrabar posao. Kada postanemo svesni svih opasnosti koje vrebaju, najradije bismo u svakom momentu bili pored naše dece kako bismo ih zaštitili od svega. Nesvesno pravimo više štete nego koristi. Zaboravljamo kako je izgledalo naše detinjstvo. Zaboravljamo koliko je bilo opušteno i bezbrižno. I naši roditelji su bili zabrinuti za nas, ali uspeli su u jednoj veoma važnoj stvari: nisu nam prenosili baš sve strahove sa kojima su se susretali!

Prestanite sa analiziranjem u negativnom kontekstu. Kad god trebamo da donesemo neku odluku vezanu za decu, počinjemo sa najgorim mogućim scenarijima. Ne gledamo pozitivne stvari koje se mogu dogoditi, već samo ono negativno: „Šta ako…?“ Niko ne traži od Vas da budete brzopleti i nepromišljeni. Naravno da ćete dobro razmisliti kada je u pitanju Vaše dete. Međutim, hajde da ne preterujemo. Analizirajte i pozitivne i negativne aspekte. Nemojte preuveličavati. Budite realni.

Prihvatite da ne možete sve kontrolisati. Vaše dete će često padati pre nego što nauči da hoda. Kada krene u vrtić, suočiće se sa brojnim promenama koje mu se neće svideti. U školi će ponekad dobiti slabiju ocenu, iako je vredno učilo. Možda će ga povrediti neki lažni prijatelj ili neozbiljni emotivni partner. Mnogo puta će na svojoj koži osetiti nepravdu. Vi to ne možete da sprečite, koliko god dobar roditelj bili. Važno je da budete tu. Probajte da mu date najiskreniji i najbolji savet koji imate. Budite mu rame za plakanje. Ali, morate ga pustiti da okuša svet oko sebe. To je jedini način da nauči da se snalazi u njemu.

Budite iskreni. Ponekad ćete se i Vi naći u teškoj situaciji: možete izgubiti posao, razvesti se ili izgubiti dragu osobu. Dete nećete zaštititi tako što ćete se praviti da nemate osećanja i da sve to možete da podnesete. Ono ne treba živeti u izmišljenoj bajci, jer će uskoro shvatiti da tako nešto ne postoji. Pokažite im svoje emocije, ali im pokažite i način na koji ćete se izvući iz teške situacije. To će im biti važna životna lekcija.

Počnite sa malim koracima. Postoje stvari u kojima ste dobri i samouvereni. Počnite sa tim. Polako uvodite i one u kojima niste toliko opušteni i sigurni. Posle nekoliko ponavljanja, bićete sve bolji. Isprobavaćete različite kombinacije sve dok ne naiđete na onu pravu. Probijte led. Ukoliko dete uvidi (a veoma brzo hoće) da nećete ni da pokušate i da koračate samo po isprobanom terenu, počeće i samo tako da se ponaša. A život će kako od Vas, tako i od Vaše dece zahtevati promene koje nisu prijatne. Rizikujte.

Sećam se kako sam išla sama do škole sa svojom drugaricom. Ali, tada nisam znala da su nas mame pratile ne bi li bile sigurne da idemo pravim putem. Poenta je sa su nas ipak pustile. Mi smo bile ponosne na sebe, jer smo „velike“. Danas, mnogo toga radimo umesto naše dece, ne znajući da će im to naneti više štete nego koristi.

Imajte poverenja u svoju decu. Znam, to nimalo nije lako. Možda verujete njima, ali ne verujete drugima. Ali, Vaše dete će se verovatno snaći u toj novoj situaciji. Neće koristiti Vaš način. Isprobaće svoj. Ali, bitno je da ispliva i nauči nešto novo. Pustite ih i iznenadićete se rezultatima. Ukoliko imate pristup pun nepoverenja, ljudi će se tako i odnositi prema Vama. Ne zato što su loši, već zato što držite distancu i ne mogu da Vam priđu.

Nemojte živeti u strahu. Svet ima i svojih prelepih momenata. Naučite da se opustite, kako Vaša deca ne bi živela u konstantnom grču i strahu. Ne zaslužuju to. Budite hrabri roditelji!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor