da-li-ste-nesigurni-u-trenutnoj--vezi-ili-braku

Da li ste nesigurni u trenutnoj vezi ili braku?

Ukoliko primetite da ponavljate iste greške u svakom emotivnom odnosu i suočavate se sa gotovo identičnim problemima, možda je vreme da istražite svoju nesigurnost. Ona je ponekad veoma vidljiva i jasna, dok se u većini slučajeva provlači kroz neke druge probleme. Često ćete je skrivati i od sebe samih. Međutim, što je pre priznate, pre ćete osetiti pozitivne promene.

Strah od preljube. Da li konstantno sumnjate da Vas partner vara? Možda za to postoje očigledni razlozi. Ali, ukoliko Vam partner nikad nije dao razloga da posumnjate u njegovu vernost, onda je problem u Vama. Možda ste nekad bili u vezi u kojoj Vas je partner prevario. Ne želite više da budete povređeni na taj način. Ali, ako sadašnju vezu opterećujete zbog neke prethodne, to se neće dobro završiti. Vašem partneru će to sigurno smetati. Krivite ga za postupke koje nikada nije učinio. Nemate poverenja u njega. A Vi živite u konstantnom strahu. To je bolno za oboje. Ne možete kontrolisati budućnost. Zato se opustite i uživajte.

Ljubomora. Ukoliko ste nesigurni možete osećati ljubomoru čak i prema partnerovim prijateljima ili rodbini. Smeta Vam svaki trenutak koji partner provede sa nekim drugim ljudima. Vi jeste zajedno, ali to ne znači da ste vezani pupčanom vrpcom. Svaki od partnera treba gajiti sopstveno mišljenje, imati svoje prijatelje, baviti se hobijem koji ga opušta. Možda Vam se večeras ide u bioskop, dok se partneru ostaje kod kuće i odmara. Nije strašno ako ponekad budete odvojeni tokom večeri. Uželećete se svog partnera, pa će Vam biti lepo kada se vratite.

Samostalnost. Da li možete nesmetano da donosite odluke? Kada ste u vezi ili braku, postoje stvari o kojima ćete odlučivati zajedno. Ali, isto tako, postoje stvari o kojima ćete samostalno donositi odluke. Ne trebate zavisiti od svog partnera i ne treba Vam njegova potvrda za svaki potez.

Sloboda. U svakoj vezi morate biti slobodni. Vi i Vaš partner niste ista jedinka. Svako od Vas mora imati svoj stav i svoje mišljenje koje može uvek da kaže. Isto tako, na različit način doživljavate iste situacije. Vodite računa da ne krijete svoje emocije od partnera. Trebali bi otvoreno razgovarati o svojim osećanjima. Partner je neko ko će Vam pružiti podršku u svakom trenutku.

Loša komunikacija. Iako Vas partner poznaje bolje od svih ostalih, on nema mogućnost da čita Vaše misli. Zbog toga je veoma važno da isnesete na sto sve što Vam je važno. Ako Vam se ne sviđa neko njegovo ponašanje, to mu otvoreno recite. Možda nije ni svestan da Vam to smeta. Isto tako, budite spremni da poradite na nekim svojim manama koje smetaju Vašem partneru. Bez konstantnog ulaganja i promene, uspeh će izostati. Zapamtite da se ništa ne podrazumeva.

Ukoliko primetite da stalno preispitujete svoju vezu, onda verovatno nešto nije u redu. Budite iskreni i otvoreni, kako prema sebi tako i prema partneru. Ali, ne zaboravite da su potrebne obe strane. Nije dovoljno da se trudi samo jedan partner, ako drugi radi sve po svom. Kako biste to izbegli, morate otvoreno razgovarati. Bez svađe i napada. Na taj način ništa ne postižete.

Ukoliko uočite neke od ovih problematičnih reakcija, pokušajte da ih rešite. Ukoliko to ne uspete sami, potražite savet bračnog savetnika ili psihoterapeuta. Brak će Vam biti sigurno uspešniji ukoliko uspete da rešite probleme koji narušavaju njegovu stabilnost. Budite spremni da radite na sebi. Učimo sve dok smo živi. Niko na svetu nije savršen.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor