veciti-problem-u-tinejdzerskim-danima

Večiti problem u tinejdžerskim danima.

Vaše dete je tako brzo poraslo. Uviđate određene promene u ponašanju… Vidite i da se menjaju u spoljašnjem izgledu. Ono više nije malo. Više mu niste potrebni na način na koji ste bili ranije: neće više da se mazi sa Vama, ne priča o svemu, već taji sva dešavanja kao zmija noge. Vi više niste prijatelj kojem se obraća kada je u nevolji, već postajete matorci koje izbegava.

Pravi problem počinje onda kada primetite da jedno pričljivo i veselo dete koje je bilo omiljeno u svim društvenim krugovima, više to nije. Nekako je izgubilo povezanost sa samim sobom. Ono želi da bude nešto drugo. Želi da bude ono što serviraju mediji, pokušava da zavoli muziku koje nikad nije slušalo. Neke nove zvezde u razredu serviraju nove vrednosti i Vaše dete želi da im se dopadne. Zbog toga pokušava sve, ali mu ne polazi za rukom.

Oseća se smotano i nesposobno. Previše obraća pažnju na svoj spoljašnji izgled kojim ni malo nije zadovoljno. Česte su izjave poput: „Pogledaj me na šta ličim! Izašle su mi bubuljice! Kosa mi je masna! Sve mi se menja!“ Postaje nesigurno u sebe…

Zbog toga pokušava sve: menja garderobu i način nošenja, isprobava cigaretu, raspituje se o dejstvu alkohola (ukoliko ga već nije probalo) ili droge… Jednom rečju, Vaše dete se pretvara u neku drugu osobu.

Pubertet i odrastanje mogu biti veoma zahtevni kako za dete, tako i za roditelje. Samopouzdanje može znatno opasti, a samim tim se mogu stvoriti ogromni problemi. Zbog toga je veoma važno da, kao roditelj, započnete sa izgradnjom dečijeg samopouzdanja još od najranijih dana.

Iako Vam pojedini dečiji problemi deluju malo i smešno, nemojte ih ignorisati. Pristupite im ozbiljno. Govorite detetu koliko je važno biti strpljiv, kad god želimo da postignemo nešto veliko u životu. Pokažite mu to sopstvenim primerom. Ohrabrite ga da bude posebno i drugačije od drugih. To što je danas nešto moderno, ne znači da je i ispravno.

Svaka osoba će biti srećna jedino ako je autentična i ako prati svoje potrebe i želje. Oponašanje drugih je uvek bilo kratkog veka. Vodite računa da sa detetom vodite i razgovore koji nisu toliko prijatni. Na primer: o seksu, psihoaktivnim supstancama, nedoličnom ponašanju… Objasnite im kako se dečaci i devojčice mogu ponašati u periodu puberteta. Objasnite im da će naletati i na ljude koji im ne žele dobro, ali da čak i tada moraju stati iza svojih stavova i odluka.

Iako će, u pojedinim slučajevima, delovati kao da su se u potpunosti udaljili od Vas, ne zaboravite da ste im potrebni više nego ikad. Čak i ako tako ne deluje. Ovaj period je veoma osetljiv. Moraćete da promenite način pristupa prema njima, ali obavezno i dalje budite tu. Malo autoriteta, ali i razumevanja dovešće do najboljih odluka.

Budite i dalje roditelji, ali pripremite se na nove pregovaračke veštine. Bodrite ih u negovanju njihove ličnosti i različitosti. Na osnovu toga će zasnovati uspeh i sopstveno zadovoljstvo. Naučite ih da biti drugačiji nije mana, već vrlina.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor