bezite-li-od-neprijatnih-tema-za-razgovor

Bežite li od neprijatnih tema za razgovor?

Roditelji bi učinili sve za svoju decu. Čak bi se i potukli ukoliko je to potrebno. Međutim, kada su u pitanju neprijatne teme za razgovor, neki roditelji žele da ih izbegnu po svaku cenu. To su, uglavnom, teme koje su vezane za seksualnost, reproduktivno zdravlje, pubertet, odnose između mame i tate…

Ukoliko ste psiholog, od roditelja često možete čuti: „Bolje da Vi porazgovarate sa njim. Vi to bolje znate. Bolje ćete mu objasniti. Ne znam kako da započnem razgovor na tu temu. Biće nam neprijatno.“ Zato se velika većina odlučuje da će njihovo dete o seksu pričati sa nekim drugim i da će sve što ga zanima o tome čuti u školi ili pročitati na internetu.

Da, biće Vam neprijatno. Ne znate kako da se postavite, koje termine da koristite u određenom uzrastu, kada je pravo vreme za razgovor o seksu, itd. Međutim, Vi ste roditelj. Vaše dete odrasta u svetu, gde neće biti pošteđeno svih ovih dešavanja. Mnogo je bolje da mu odgovorite na sva pitanja koja ga zanimaju, nego da uopšte ne bude obavešteno, pa napravi ogromnu grešku. Vršnjaci još uvek nisu dovoljno zreli, te su informacije koje nude netačne ili delimično tačne. Zbog toga, mnogi klinci žive u zabludi, sve dok se ne opeku i osete gorku istinu na svojoj koži.

Međutim, pogrešne informacije nisu jedini problem. Najveći problem je taj što roditelji ne grade blizak odnos sa svojom decom. Oni misle da su za to dovoljna tri razgovora na godišnjem nivou. Međutim, kao što se mi menjamo, menjaju se i naša deca. I to mnogo većom brzinom od nas. Oni se ne zaustavljaju na stupnju na kojem mi to želimo.

Isto tako, za blizak odnos između roditelja i dece nije dovoljno samo da razgovarate o školi ili o vrtiću. Roditelji obično pitaju: „Šta ste radili u školi?“ Deca odgovaraju: „Ništa.“ Na tome se završava sva nauka. Većini dece je dosadno da pričaju o tome.

Morate shvatiti da je Vaše dete zasebna ličnost. Ono je mnogo više od ocena u školi, finog ili nemirnog ponašanja na času ili deteta koje voli da jede slatkiše. Ukoliko se zaustavite na tome, vrlo brzo ćete izgubiti onu bliskost koja krasi Vaš odnos u prvih nekoliko godina dečijeg života.

Ne zaustavljajte se na površnim i nebitnim pitanjima. Uvek produbljujte razgovor. Vodite računa o interesovanjima svog deteta. Pitajte ga šta mu se danas zanimljivo dogodilo. Da li je nešto bilo smešno i duhovito? Koji drugar je bio interesantan? Koji predmet mu je zanimljiv?

Retko koje dete će Vam izreferisati sve što Vas zanima, zato što njemu nije važno ono što je važno Vama. Ali, da biste stvorili i sačuvali bliskost, morate pratiti svoje dete. Pričajte sa njim šta ga očekuje u pubertetu, kako treba da se ponaša ukoliko ga neko povredi, šta treba da radi kada se prvi put susretne sa seksualnošću, kako da se zaštiti…Ukoliko se razvedete od svog partnera, ne trebate to čuvati kao najveću državnu tajnu. Objasnite Vašem detetu šta će se promeniti, a šta ostati isto, šta da očekuje…

Važno je da Vaše dete bude sigurno i da se u svakoj situaciji tako oseća, ma koliko ona bila neprijatna. Važno je da zna da može da Vam se obrati čak i onda kada u nečemu pogreši. To ćete postići jedino ako pričati o svemu, bez ikakvog crvenjenja i srama.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor