Sa jedne strane, kvalitetan brak je i rezultat odluke!

Stopa razvoda se povećava iz dana u dan. Sve je više distanciranih parova koji ne vode računa jedni o drugima, već su im važne samo sopstvene želje i odluke. Sve je više ljudi koji ispred porodice stavljaju neke druge prioritete. Za to imaju neko svoje opravdanje koje će im pomoći da ležu bez griže savesti.

Loš brak u kojem smo dugo vremena usamljeni i nezadovoljni treba okončati. Postoje stvari preko kojih niko od nas ne treba da prelazi, niti da trpi. Ali, pre toga, trebamo sami sebi da postavimo sledeće pitanje: „Da li sam učinio/učinila sve što sam mogao?“

Kada razgovarate sa parovima koji su u braku po 20, 30 i više godina, uvek ćete dobiti isti odgovor: „Nije bilo lako.“ Ali, uprkos svim izazovima, ti parovi su opstajali. Ne, nisu imali osećaj leptirića u stomaku posle toliko godina braka. Nisu im noge klecale od sreće svaki put kad su videli svog partnera. Imali su i teških perioda. Možda su nekad bili i na ivici razvoda, ali su doneli jednu značajnu odluku: „Vredno je truda i borbe!“ A onda su to i pokušali.

Kvalitetan brak može biti i onaj u kojem ste ponekad jako ljuti na svog partnera. Poznajete njegove mane i nerviraju Vas, ali odlučujete da ćete ih prihvatiti. Kada imate bilo koji problem, odlučujete da ćete ga zajedno rešiti. U potpunosti se upoznajete sa terminima: strpljenje, razumevanje, kompromis, opraštanje…

Ovi parovi su nakon prve prepreke u zajedničkom životu mogli reći: „Ne mogu! Teško je! Nije vredno truda!“ Ali, nisu. I zbog toga nisu zažalili ni u jednom jedinom trenutku. Nakon prevazilaženja određenog problema ili prepreke, imali su još milion lepih trenutaka zbog kojih je bilo vredno boriti se.

Lako je upoznati partnera. Ali, teško je održati tu vezu kvalitetnom. Možda ste se razveli i upoznali novog. Ali, čak i taj novi ima svojih mana sa kojima ćete naučiti da živite. Nemoguće je da nam partner odgovara u svakom pogledu. Nemoguće je da smo istomišljenici u svemu. Ali, važno je da znamo na koji ćemo način prevazići sve te razlike: „U redu. Ne slažemo se. Hajde da vidimo na koji način ćemo to rešiti.“

Zrelost osobe je svakako važna. Otvorena komunikacija sledi odmah iza nje. Ništa se ne podrazumeva. Sve se mora izgovoriti. Da, ponekad će Vam biti lakše da prećutite, jer znate da će Vas iskren razgovor koštati živaca, rasprave i da ćete možda i povrediti svog partnera. Ali, bez obzira na sve, činite ono što je ispravno. Vaš partner će to umeti da ceni.

Sećam se bake i deke: držali su se za ruke i nakon 80. godine života. Ne zbog toga što je to bilo romantično, već zato što su imali potrebu za tim – oboje su teško hodali. Ali, pronašli su način. Čitav život su jedno drugom bili potpora i potreba. I bili su srećni. Iako su, kao i svi drugi parovi imali svojih uspona i padova.

Zato, kvalitetan brak je i rezultat odluke. Čak i kada je teško, oboje ćete reći: „Ostajem. Rešićemo nekako. Naći ćemo načina.“ A kad uspete da prevaziđete problem, bićete ponosni na sve ono što ste izgradili. Naravno, ukoliko oboje radite na tome i koračate u istom pravcu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor