najcesci-problemi-sa-kojima-se-suocavaju-tinejderi

Najčešći problemi sa kojima se suočavaju tinejdžeri.

Iako tinejdžeri zadaju mnogo muka roditeljima, morate priznati da ni njima nije lako. Prvi put se susreću sa brojnim problemima sa kojima ne znaju kako da se izbore. Postepeno moraju preuzeti odgovornost za svoj život i postupke. U određenim situacijama im prija samostalnost i odrastanje, dok su u drugim uplašeni kao petogodišnja deca. To Vam nikad neće priznati, već će ispoljiti kroz bunt i tvrdoglavost.

U školi su susreću sa brojnim promenama. Iako bi želeli da im život ostane zabava i provod, oni moraju doneti određene odluke koje se tiču daljeg školovanja, promene mesta prebivališta, odlazak od prijatelja na koje su navikli i stvaranje novih. To nije nimalo lako. Zamislite sebe sa 40 godina kako menjate svoj posao. Čak ni Vama nije lako da se prilagodite svemu novom i drugačijem, a kamoli tinejdžeru kojem divljaju hormoni.

Sarađujte sa školom i nastavnicima. Vaša deca provode dobar deo vremena bez Vas. Nastavnici su ti koji vide Vašu decu i u drugačijem izdanju. Nemojte biti nezainteresovani, već s’vremena na vreme porazgovarajte sa razrednim starešinom. Pitajte ga da li se Vaše dete bori sa određenim problemima, šta mu predstavlja najveću prepreku, kakav je u društvu, kako se ophodi prema autoritetima… Na taj način ćete saznati barem deo onoga kroz šta Vaše dete prolazi, jer je ovo period kada deca najmanje razgovaraju sa roditeljima.

Tinejdžeri su često nezadovoljni sopstvenim izgledom. Obraćaju pažnju na najmanje sitnice, menjaju se pod uticajem hormona, a to nije nimalo prijatno. Shvataju da i drugi obraćaju pažnju na njih, a to im je novina. Osim toga, počinje da ih privlači i suprotan pol. Počinje period simpatija, zaljubljivanja, prvih neuspelih ljubavi i razočarenja. Sve to može negativno uticati na svakodnevno funkcionisanje Vašeg deteta.

Period puberteta je veoma težak. Tada su, generalno, roditelji i deca najudaljeniji. Kada se sve to preklopi sa radnim vremenom koje traje gotovo ceo dan i njihovim dnevnim obavezama, ostaje veoma malo vremena za održavanje bliskosti. Tinejdžeri odrastaju u društvu digitalnih tehnologija, koje im samo odmaže u formiranju socijalne bliskosti. Ometa ih i u učenju, dok roditelji zahtevaju dobre ocene i uspeh. I ovo je početna stanica za javljanje konflikata između roditelja i dece.

Imajte na umu da više ne možete razgovarati sa svojom decom onako kako ste to činili ranije. Pravila se menjaju, način vaspitanja takođe. Ukoliko im ne odate barem malo poštovanja i samostalnosti u donošenju odluka, vrlo brzo ih možete izgubiti. Zbog toga se i Vi nalazite u teškoj ulozi. Sa jedne strane ih morate pustiti i dati im krila, dok sa druge znate da su i dalje nezrela deca koja će pasti, pogrešiti, doneti pogrešnu odluku koja ih može puno koštati.

Neće biti lako. Ni Vam kao roditeljima, ni njima kao deci. Pokušajte da budete puni razumevanja, strpljenja i podrške. Setite se kakvi ste Vi bili u ovom periodu. Ali, granice i pravila i dalje moraju postojati. Samo što će se promeniti način na koji ćete ih zahtevati. Ne zaboravite da im povremeno podilazite i dajete do znanja da cenite njihovu ličnost, želje i interesovanja. Poštujte njihove probleme i znajte da im nije lako. Budite im glavni oslonac.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor