koliko-je-opasno-da-dete-uzima-stvari-bez-pitanja

Koliko je opasno to što vaše dete uzima stvari bez pitanja?

Volite to što je Vaše dete slobodno i samostalno. Tako treba i da bude. Ono treba da bude sposobno da se snalazi u što više situacija koje su primerene njegovom uzrastu. Učite ga da se snalazi u ovom, ponekad opasnom i nepravednom svetu. Međutim, treba praviti razliku između slobodnog i samostalnog deteta i deteta koje ne poštuje pravila i granice.

Koliko puta ste se, kao roditelj, našli u sledećoj situaciji: Vaše dete dolazi u sobu, samo pali televizor i gleda crtaće? U početku ste, možda, bili ponosni. Razmišljali ste koliko je pametno kada tako malo zna da uključi omiljene crtaće. Isto je i u situaciji sa Vašim mobilnim telefonom, gde mu je dostupan internet u svakom trenutku. Sigurno Vam je prijalo više slobode, jer Vaše dete više nije toliko zavisno od Vas. Ne morate da ustajete kako biste mu sipali vode ili dali omiljeno voće. Međutim, svako dete mora imati jasne granice i poštovati ih.

Ukoliko mu ne dozvoljavate da gleda televiziju ili igra video igre pre nego što završi sa učenjem i domaćim zadatkom, onda se to pravilo poštuje u svakoj situaciji. Ukoliko želi da napravi neki izuzetak, Vaše dete mora da Vas pita za to.

Isto tako, ne dozvoljavate slatkiše i grickalice pre ručka. Međutim, oni stoje u kuhinji i Vaše dete može da ih uzme u bilo kom trenutku. Vodite računa o ovom pravilu i neka Vas dete uvek pita za dozvolu.

Sigurno ste nebrojano puta pomislili: „Pa šta sad! Nije strašno ako gleda malo crtaća! Koliko mi je važno da baš sad uradi domaći zadatak? Uradiće ga kasnije! Nema veze što neće da skloni svoje igračke na mesto! Uradiću to ja umesto njega!“

Malo po malo, nepoštovanje Vaših pravila detetu polako prelazi u naviku. Ono vrlo lako nauči da primeti i iskoristi Vaše slabe tačke. Čim mu se ukaže prva prilika izbeći će svaku obavezu, a kada malo poraste počeće ozbiljno da Vam se suprotstavlja po tom pitanju.

Ukoliko dete odrasta bez jasnih granica i pristupačno mu je sve što poželi, njegovo ponašanje Vam može biti veliki kamen spoticanja u budućnosti. Pubertet koji je, inače, za mnoge težak period, u ovom slučaju može postati nepodnošljiv. Dete će raditi sve što poželi, a Vi nećete imati autoritet kojim ćete to sprečiti.

Iako volite svoje dete najviše na svetu, nemojte mešati ljubav, doslednost i pravila. Kao roditelj, često ćete biti u situaciji da detetu kažete: „Ne!“ I to ne radite iz čista mira. To radite zato što su neke stvari opasne za određeni uzrast. To radite zato što nije u redu da Vaše dete ružno razgovara sa Vama, vaspitačicom ili vršnjacima. To radite zato što Vi niste spremačica koja će ići za svojim detetom i sakupljati njegove igračke. Ono mora da nauči da postoje i obaveze, a ne samo igra i zabava.

Razgovarajte sa svojim detetom ukoliko primetite da voli da zaobiđe Vaša pravila. Možda su sad ta pravila smešna, ali bitno je da dete razume odnos u kojem se međusobno morate poštovati, slušati, pomagati jedno drugom. Roditelj detetu nije samo prijatelj. On je autoritet. Ako ne izgradite kočnice dok je malo, kasnije se možete naći u ogromnom problemu. Neka Vas dete pita za dozvolu, iako to u ovom trenutku deluje smešno i nepotrebno.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor