uvek-nadjite-vremena-za-casicu-razgovora-sa-vaspitacicom-ili-uciteljicom

Uvek nađite vremena za čašicu razgovora sa vaspitačicom ili učiteljicom!

Svesni ste toga koliko radite! Znate da Vam je dete u vrtiću ili školi. Znate da je tamo bezbedno. Međutim, Vaše dete ima svojih mana. Sigurno ga ponekad uhvati žuta minuta, pa bi bilo lepo da o tome budete obavešteni.

Setite se koliko Vam je, ponekad, teško sa dvoje ili troje dece. Zamislite onda kako je vaspitačicama ili učiteljicama. Dok je u vrtiću ili školi, dete je izloženo mnogim socijalnim situacijama kojim nije izloženo dok je sa svojim roditeljima. Oni se druže i sa mirnom i sa aktivnom i nevaljalom decom i svako od njih izaziva različite reakcije Vašeg deteta.

Znam da ga volite najviše na svetu!Uložili ste čitav svoj svet u njega. Međutim, prihvatite da Vaše dete ima svojih mana. Obzirom da pola dana provodi u vrtiću ili školi, zastanite i upitajte vaspitačicu kako se ono ponaša. Da li imaju određenih problema sa njim? Da li su primetili nešto na čemu treba raditi? Da li pokazuje bilo koju aktivnost koja zabrinjava?

Navikli smo da vaspitači i učitelji brinu o velikom broju dece. Na kraju krajeva, to im je posao. Ali, nemojte se tu zaustaviti. Njihov posao nije da vaspitavaju Vašu decu. To je Vaš posao. Njihov posao je da ih uče, čuvaju, brinu o njima. Ali, mnogo toga ne mogu uraditi sa tolikim brojem dece. A tu Vi nastupate. Vi ste prva osoba u lancu koja treba da formira ličnost deteta i nemojte bežati od te odgovornosti.

Raspitajte se o njihovim aktivnostima. Zanimajte se za ono što tamo uče. Pitajte ih o omiljenim drugarima i drugaricama. Pitajte ih šta im se najviše sviđa u vrtiću ili školi. Vaspitačica ili učiteljica je Vaš saradnik. Ukoliko Vam kaže da obratite pažnju na određeno ponašanje dece, učinite to. Nemojte odmah pomisliti da neko ne voli Vaše dete ili Vas.

Ušli smo u sferu života u kojoj se deci daju prevelika prava, a malo odgovornosti. Nemojte dozvoliti da Vam dete odraste u osobu u koju nikako niste želeli. Učite ga pravim vrednostima. Svojim uzornim ponašanjem najviše doprinosite tome.

Ukoliko vaspitačica ili učiteljica nema vremena da se posveti Vašem pojedinačnom slučaju, zakažite razgovor u vreme kada to može. Budite uporni, jer ne dajete stvar na čuvanje. Dajete Vaše najveće blago. Tako se i postavite. Pitajte ono što Vas zanima. Pitajte šta treba usavršavati, na čemu treba posebno poraditi…

Nemojte samo prebacivati odgovornost na druge ukoliko Vaše dete pokaže neko neprimereno ponašanje. Nije uvek kriv vrtić, škola ili sistem. Osnovno vaspitanje dolazi od kuće. Čak i kad postoji problem, dete mora znati da u svakom trenutku može da Vam se obrati šta god da je u pitanju. Budite odgovoran roditelj i pronađite vremena za svoje dete kad god možete. Nema većeg prioriteta od njega!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor