lazete-li-svoje-dete

Lažete li svoje dete?

Svi smo mi lagali svoju decu. Pogotovo kad su bila mala. Bilo je nemoguće drugačije izaći na kraj sa svim onim upornim i radoznalim pitanjima. Nismo našli drugačiji način da ih primoramo da napokon negde krenu. Igračke sigurno ne bi bile na svom mestu. Odlazak lekaru bi bio deset puta gori i stresniji. A o hrani, neomiljenom voću i povrću da i ne govorimo.

Možda ste i bili oni roditelji koji su mislili da će biti drugačiji kada budu dobili decu. A onda ste upali u tu stresnu svakodnevnicu i iskoristili jednu ili dve laži za koju ste smatrali da neće biti opasna po razvoj Vašeg deteta. Čak i ako ste najveći čistunac, sigurno ste slagali kada Vas je malo dete pitalo da li Deda Mraz zaista postoji.

Međutim, istraživanja ne idu u prilog roditeljskog stresnog dana i kažu da ukoliko često lažete svoju decu i budete uhvaćeni u laži, verovatnoća da će vas sopstveno dete lagati je velika. Uzrok tome je veoma jednostavan. Ona ne izgrađuju obavezujući odnos iskrenosti prema Vama. Ne grize ih savest što su Vas lagali, jer i Vi lažete njih.

Međutim, to nije jedina loša vest. Kada Vam je dete malo i smatrate da još uvek nije dovoljno sazrelo za istinu, lakše Vam je da slažete. Međutim, ukoliko je u pitanju nešto važno (a to ne određujete Vi, već Vaše dete), a ono otkrije taj grozan ukus prevare, počeće da gubi poverenje u nekog ko ga voli najviše na svetu. Neće Vam se obraćati kada bude imalo problem, jer neće znati da li ćete biti iskreni prema njemu ili ćete mu reći bilo šta samo da mu bude lakše.

Na primer, česte roditeljske laži se odnose na one čuvene posete lekaru. Vaše dete je uplašeno, a Vi mu govorite kako neki pregled ili ubod neće boleti. Nakon pola sata ono otkriva da ta intervencija i te kako boli, tako da ste sigurno uhvaćeni u laži. Umesto toga, možete mu reći da neće biti prijatno ili da će boleti malo, ali da je to za njegovo dobro i da će trajati kratko. Recite mu da ćete biti pored njega sve vreme i da ga nećete ostaviti samog. To će mu pružiti osećaj sigurnosti.

Ukoliko im se desi nešto strašno i traumatično, nemojte stalno ponavljati da će sve biti u redu. Umesto toga, objasnite im šta ih čeka. Naravno, svoje rečenice i objašnjenja ćete prilagoditi njihovom uzrastu. Umesto čuvene rečenice: „Sve će biti u redu“, recite im da je u redu da budu zabrinuti, da ste i Vi kao dete prošli kroz sličnu situaciju. Dajte im dozvolu da iskažu svoja osećanja, jer nije normalno da ne budu zabrinuta ukoliko imaju neki problem koji se ne može odmah rešiti. Objasnite im da Vam se mogu obratiti šta god da ih muči i šta god da osećaju.

Objasnite im da će ponekad pogrešiti, pasti, doživeti neuspeh ili nepravdu. Neće biti pošteđeni toga, koliko god Vi želeli da ih zaštitite. Ukoliko im to predstavite na takav način, neće biti iznenađeni u tolikoj meri. Lakše će prihvatiti poraz, jer znaju da je svaka osoba ponekad prošla kroz slično iskustvo.

Na kraju, sačuvaćete poverenje između vas koje će Vam i te kako trebati kad god Vam se dete nađe u problematičnoj situaciji. Ne glumite ispred dece i ne skrivajte emocije. Lako će Vas prozreti, jer su pametnija nego što mislite. Bolje im dajte što realnije objašnjenje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor